Alman filozof Johann Gottfried Herder tarafından ortaya konulan bir çağın duygu ve düşünce biçimine verilen adlandırmadır. Sonraları zeitgeist kelimesine “zamanın ruhu” anlamı yüklenmiştir.

Zeitgesit Belgeseli

Yapımcısı tam olarak bilinmeyen bu belgesel serisi ilk olarak 2007 yılında yayınlandı. Din ve para ekseninde dünyayı etkilemek adına çevrilen dolapları anlatmak üzerine bir ilke edindi. İnsanları aldatabilmek adına yapılan girişimlerden ve komplolardan bahsedildi. Küresel çapta yapılacak ve ciddi ses getirebilecek terör eylemleri dahil bu belgesel serisinde açıklanmaya dahası ispat edilmeye çalışıldı. Zeitgesit seri olarak The Movie, Addendum, Movement (Oriental Presantation) ve Moving Forward olarak izleyiciye sunuldu. Büyük çaplı komploların küresel çapta nasıl oynandığını gözler önüne sererek: olabilir mi? Sorusuna cevap arar niteliğindedir.

2025 Android yılı olacak

Bir makineye android işlemci yerleştirerek ve gelişmiş yazılımlarla donatarak onu robot sınıfına koymanız özünde birer makine olduğu gerçeğini değiştirmez. Teorik olarak bir forklift veya robot aynıdır. Bazı bilim adamlarına göre 2025 android robotların adeta ete ve kemiğe bürünmüş haliyle karşımıza çıkacağı yıl olacak.  Bu durumda ürünün hangi işlerde kullanılacağı, pazarlaması ve tanıtımı yapılacak.  Reklam kavramı tüketiciye “ihtiyacın var al” diyebilmenin bir yoludur. Ancak bu ürünün satın alınmasını sağlamak için reklamdan ötesi bir uğraşa ihtiyaç duyacaklar.

Evlerin içine sokulacak bir robotun maliyeti işleve göre değişir

Bugün gelinen teknoloji ile evde ütü yapabilecek robotları üretmek veya dağınıklığı toplamak ve temizlik işlerinde kullanılacak robotları yapabilmek zor değil. Böylesi bir robot işlerinizi kolaylaştırabilir ve kendinize zaman ayırmanızı sağlar. Üstelik yapacağı iş açısından yüksek risk barındırmaz. Böylesi bir robotun maliyeti çok yüksek rakamlarla telaffuz edilemez. Böyle bir üretim de onu üretecek firmaya yüksek bir gelir sağlamaz. Bu nedenledir ki bu tür işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış robotları asla göremeyebiliriz.

Daha karmaşık daha işlevsel robotlar alıcı bulurlar
Daha karmaşık daha işlevsel robotlar alıcı bulurlar

Daha karmaşık daha işlevsel robotlar alıcı bulurlar

Basit işlerde kullanmak yerine daha karmaşık yapıları olan robotlar tercih edileceği pazarlama açısından önem arz eder. Bu işe ayrıca eğlence kavramını yerleştirmeleri satın alınma cazibesini katlayacaktır. Bu nedenle seks yapabilecek robotlar çok yakın bir gelecekte kullanıma sunulacak.  Ancak bu tür bir işlevi yerine getirecek robot bir hayli ileri teknoloji ve dolayısıyla maliyet getirecektir.

İhtimallerden en önemlisi insanların kolay kabullenmeyeceği

Bir insan boyunda ve görünüşü ile insana benzeyen cinsiyeti olan bir robot her ne kadar ilginç gelse de insanların tepkisiyle karşılaşacak. Üstelik bu robotların insana göre tükenmek bilmeyen enerjileri sayesinde teorik ve uygulama aşamasında insanlardan daha iyi bir partner olacağı düşüncesi kısa süreli bir kabullenmeme etkisi yaratacaktır. İşin içine insani duygular girince kıskançlık ve bağımlılık gibi, bir anda ortalık kavram kargaşasına dönecektir.

İhtimallerden en önemlisi insanların kolay kabullenmeyeceği
İhtimallerden en önemlisi insanların kolay kabullenmeyeceği

Zeitgesit ve seks

İnsanların robotlarla seksi kabul edebilmelerinin en etkili yolu, mecbur kalmaları durumunda mümkün olabilir. Eğer 2025 bu robotların üretim yılı olacaksa 2025 yılından önce ortaya bir senaryo konması gerekecektir. Bu iş için en uygun ve tehlikeli yöntem bir salgın olacağı düşünülürse neler olur?

Zeitgesit ve seks
Zeitgesit ve seks

AIDS yeterli gelmemiş olabilir mi?

Laboratuvarlarda üretilecek yeni ve etkili bir virüs insanların insanlarla seks yapmasını engelleyebilir mi? Düşünün öyle bir virüs ortaya çıkmış ve sadece seks ile bulaşıyor olsun. Böyle bir virüsün yaratılabilmesi ne kadar mümkün? Ve yaratılırsa insanların seks hayatı nasıl şekillenir? Böyle bir virüsün geliştirilmesini kim isteyebilir?

Tabi ki seks yapabilen android üreticileri. Reklam yapmaya bile gerek kalmaz. İnsanlar bulaşıcı hastalığa maruz kalıp ölmektense hiç içlerine sindiremese de seks robotlarını alacaklarıdır.

Eğer bu kurgunun gerçekleşme ihtimali varsa şimdilerde virüsün üretilmesine başlanmış olmalıdır. Yakın zamanda dahası robotların piyasaya sürülmesinden yaklaşık altı ay kadar önce küresel bir salgından söz edilirse üstelik bu salgın cinsel hastalık sınıfında değerlendirilirse aklınıza bu kurgu gelmeli. Harcanabilir insanlar harcanır. Haberler bütün dünyanın gündemine oturur. İnsanlar seks yapmayı bırakmak zorunda kalır ve seks açlığı belirgin bir seviyeye geldiğinde piyasaya seks yapabilen robotlar sürülür. Ben almam diyebilecek bireyler bulamazsınız. Maliyeti mi? Ne önemi var? Tanıtım yazısı bile hazır: “hiçbir bakteri veya virüs barındırmazlar. Tamamen güvendesiniz.”

Kendinize şu soruyu sorun: Bir forklift ile yatağa girmeye hazır mıyım?

“No android, no cry”

Hoşça, sevgiyle, sanatla ve androidsiz kalmanız dileğiyle.

PAYLAŞ
Önceki İçerikİnternetten Ücretsiz Yemek Tarifleri
Sonraki İçerikAyvalık’ta Tarihi Miras
Volkan Erdal
Çok uzun yıllar bilgi işlem uzmanlığı ve sistem mühendisliği yaptı. Okumayı ve araştırmayı çok sevdi. Düşünce sınırlarını zorlamayı ve en olmadık bakış açısını yakalamayı ilke edinmiş biri.