Kötü Kedi Şerafettin; dönemin karikatür dergilerinde en fazla takip edilen karakterlerden biri olmuştur. Bülent Üstün’ ün 1996 yılından itibaren düzenli olarak çizmiş olduğu kahraman, ülkemiz insanını yansıtan kültürü, takındığı sokak jargonu ve alkole olan düşkünlüğü sayesinde belli bir kesim tarafından efsane olarak benimsenip günümüze kadar popülerliğini korumayı başardı. Astığım astık, kestiğim kestik olan bıçkın kedimizin sahip olduğu bu şöhret, sinema uyarlaması sayesinde iki katı değer kazanacağa benziyor.

Türk seyircisinin antikahramanlara olan düşkünlüğü uzun zamandır gişe sonuçlarına yansımaktaydı zaten. Özellikle de Recep İvedik furyasıyla start veren ve uçsuz bucaksız absürtlüklere bulanan birçok filmin baş karakteri aşırı doğallık komasından müzdarip. Kötü Kedi Şerafettin ise; içinde ki birikmişliği dümdüz dışa vuran ve yaptığı edepsizlikleri kutsallaştırmayı başaran ender bir karakterdir. Durum böyle olunca Şero’ nun okuyucularını peşinden sürüklenmesi de haliyle kaçınılmaz oluyor. Her hareketinde sıradan bir doğallık bulunduran ve bunu da bir tekir kırmasının içgüdüleriyle pekiştiren Şerafettin’in sinemada ki ilk macerası da sağlam senaryo ve titiz bir işçilik sayesinde başarıya kavuşmuş.

Uğur Yücel, Güven Kıraç, Yekta Kopan, Demet Evgar ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimlerin seslendirdiği karakterlere adeta bağlanacaksınız.
Uğur Yücel, Güven Kıraç, Yekta Kopan, Demet Evgar ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimlerin seslendirdiği karakterlere adeta bağlanacaksınız.

Bu noktada; Anima İstanbul stüdyolarının detaylı bir İstanbul betimi eşliğinde karşımıza çıkardığı Kötü Kedi Şerafettin için son zamanların en kaliteli animasyon – hikaye – kurgu anlatımına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik ortaya çıkan işin yetişkinlere hitap etme özelliği de neredeyse hiç denenmemiş olanı beyaz perdede şölene dönüştürmüş.  Filmin senaryo kısmında yer alan Bülent Üstün ile Levent Kazak kalemlerinin kimyası perdeye fazlasıyla yansıyor. Cihangir’de yaşayan birkaç sokak hayvanı üzerinden ilerleyen öykü, ortaya attığı şamata eşliğinde hem görsellik, hem üst düzey diyaloglarla ilerlemesini biliyor. Vizyon tarihinden birkaç ay önce internette yayınladıkları kamera arkası görüntülerinde ne denli zahmetli bir işe kalkıştıklarını gösteren yönetmenler Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal ise çektikleri filmin hakkını sonuna kadar vermişler.

Geçtiğimiz yıl vizyona giren ve Türkiye’de ilk olduğunu iddia eden Evliya Çelebi Ölümsüzlük Suyu’nda ki kopuk öyküler, bomboş İstanbul sokakları ve aksak kurgusuna kıyasla, herhangi bir ilk olma vaadinde bulunmayan Kötü Kedi Şerafettin’in teknik kapasitesinin pek çok ünlü animasyon ile eş değer tutulabileceği düşüncesindeyim.  Bununla birlikte Simpsonlar, South Park ve Family Guy gibi uzun soluklu absürt çizgi dizilere aşina olanların Şero sayesinde Nirvana’ya ulaşma ihtimalleri de çok yüksek.

Uzun lafın kısası; içerisinde çarpıcı diyaloglar, siyasi göndermeler, bol alkol ve sağlam bir Müslüm Gürses parçası bulunduran bir animasyon ne kadar animasyon kalabilir diye merak ederseniz eğer, Kötü Kedi Şerafettin kafanızda ki bütün soruları cevaplamaya hazır. Sıradan bir Mart gününde Cihangir sokaklarında yiyecek ve çiftleşme telaşı içerisinde sürüklenen kedimizin bu macerası, akabinde gelecek olan pek çok animasyon işine de örnek olacağa benziyor. Üstelik Uğur Yücel, Güven Kıraç, Yekta Kopan, Demet Evgar ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimlerin ses verdiği karakterler özgün kalma konusunda adeta birbirlerinden rol çalıyor.

1 YORUM

  1. Kötü Kedi Şerafettin animasyon filmini yeni izleme fırsatı buldum. Gerçekten Türkiye standartlarına bakıldığında animasyon olarak yapılmış kaliteli bir film çıkmış ortaya. Kötü Kedi Şerafettin aynı zamanda toplumsal refleksleri de güçlü bir karakter. Herkesin yerli animasyon Kötü Şerafettin filmini izlemesini isterim. Saygılarımla.