Yeni Bir Kitap Kültürü Dergisi: KİTAP DEFTERİ

0
101
Yeni Bir Kitap Kültürü Dergisi: KİTAP DEFTERİ
Yeni Bir Kitap Kültürü Dergisi: KİTAP DEFTERİ

Kitap Defteri ile kitap dünyasına yeni bir merhaba! Kitap eksenindeki etkinliklerimiz gibi kitapla ilgili sorunlarımız da oldukça fazla. Kitabın içerik değeriyle ilgili sorunumuz, okuma alışkanlığının yaygınlık kazanmamış olmasında; başka bir dille söylenirse okuryazarlıktan okurluğa geçememiş olmamızda. Kitabın, tüketim kültürünün sıradan bir nesnesine dönüş(türül)mesi de sorunun bir başka yönü. Niteliğin, niceliğe feda edilmesi, yayın dünyası gündeminin başat sorunu görünüyor. Nitelikli okur, aranan ve beklenen kurtarıcı gibi böyle bir ortamda. Okurun kitaba ulaşması, önceki zamanlara oranla çok daha kolay. Kitabı satın alma ve ücret ödemeden okuma olanakları göz ardı edilemeyecek durumda. Okurun, okuyacağı ya da satın alacağı kitabı bilmesi sorunu ise farklı çözüm yollarına yöneltiyor sektörü. Başka seçenekler de var elbette ancak kitap dergileriyle gazetelerin kitap tanıtım ekleri, okurun yeni kitaplar hakkındaki bilgilenmesinde öncelikli seçim. Hemen her gazetenin düzenli yayımlanan kitap ekleri yanında başka tanıtım dergileri de varken bu dünyaya bir yenisi daha eklendi: Kitap Defteri.

Önce Kitap Yayınları (Rize) adına yayımlanan Kitap Defteri dergisi, Mayıs 2018’de kitapseverlerin karşısına çıktı. Sekiz sayfalık mütevazı bir dergi Kitap Defteri ve derginin kapaktaki logosu dışında kalan kısımları siyah-beyaz basılmış. Gazetelerin kitap ekleri boyutunda bir dergi elimizdeki ve şimdilik mevsimlik yayımlanıyor. Değişim, zamanla olacak gibi görünüyor.

Kitap adının yanına ‘tanıtma’ sözcüğü ile ‘kültür’ de eklemek istiyor Kitap Defteri bu nedenle Nurullah Ataç’ın “Kitaba Hürmet” yazısı ile açılmış dergi. İyi çevirmen Yiğit Yavuz’un, “Bir Kitabı Bir Başka Kitaba Çevirmek” yazısı da bu eksende değerlendirilebilir. “İlk Kitap” dizisinde “Abdullah Efendi’nin Rüyaları” için yazan Ömer Eski de bu anlayışı destekliyor yazısıyla. Dergiler de Kitap Defteri içinde yer bulmuş kendilerine. Dergi editörlüğünün belki kuramını değil ama kurmacasını yazmış Murat Yalçın, “Yirmi Beş Yıllık Edebiyat Dergisi: kitap-lık” başlıklı yazısıyla yolu açtı denilebilir. Her sayıda, yeni yayımlanmış bir kitabını, sorulara verdiği cevaplarla anlatacak kitabın yazarı. Seçil Dumantepe, ilk sayıda “Roman ve Öyküde Zaman” (Dergâh, 2018) kitabı hakkında konuştu.

Alfabetik sırayla Ayşe Kanbur, Hasan Öztürk, İlker Aslan, İsmail Özalp, Mehmet Nur Karakeçi ve Serdar Can Bakır, yeni kitaplar hakkında yazdılar.

İstanbul dışında bir ilk Kitap Defteri… Konuştuklarımız, okuduklarımız olsun. İyi okumalar…

İletişim: kitapdefteri1@gmail.com

 

PAYLAŞ
Önceki İçerikİDSO DenizBank Konserleri’nde Mayıs Ayının İlk konseri Caddebostan Kültür Merkezi’nde…
Sonraki İçerikII. Kültürel Mirasın Korunmasında Farkındalık Yaratma Semineri
Önder Aydın
Önder Aydın, Sanat Duvarı kurucusu ve proje yöneticisidir. Lisans eğitimine İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde devam ederken ara vererek Nazım Hikmet Akademisi Sinema bölümünde 2 yıl eğitim aldı. Ardından lisans eğitimini bitirerek İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitime başladı. Eğitimci olarak başladığı iş yaşamını Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak kurucusu olduğu "SEO Gezegeni" dijital ajansında sürdürmektedir. Sanatın edebiyat ve sinema dallarıyla ilgilidir. Akademik çalışmalar yapar, sanat ile bilimi hayatının her alanınına uygular. İstanbul'un kaotik ortamını terk ederek İzmir'e yerleşmiştir.