Ursula K. Le Guin ve Dümeni Yaratıcılığa Kırmak

1
187
Ursula K. Le Guin ve Dümeni Yaratıcılığa Kırmak
Ursula K. Le Guin ve Dümeni Yaratıcılığa Kırmak

 

Kalemlik.com sitesinin kültür-sanat platformu Kalemlik Blog‘da her hafta Cuma günü bir kitap ve yazarı tanıtılmakta. Birbirinden güzel kırtasiye ürünleri, okul malzemeleri, ofis araçları ve hediyelik ürünlere en uygun fiyatla ulaşmanızı sağlayan Kalemlik.com sitesi, kültür-sanat alanında özgün içerikler üreterek rakiplerine büyük fark atmakta.

Kırtasiye ürünlerinde olduğu gibi, kitapların hayatımıza girmesi de henüz çocukluk dönemimizde gerçekleşir. Her türlü yaratıcılık yeteneğimizi ve hayal gücümüzü genişleten kırtasiye ürünleri, eğitim hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan kitaplarla bizi geleceğe hazırlar. Bu yönüyle çocuk kitapları, gelecek nesle okuma alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra iyi bir eğitim hayatının en önemli bileşenlerini oluşturur.

Kalemlik Blog‘da bu hafta, çocuk kitapları ve özellikle de bilimkurgu ve fantastik edebiyatta çok önemli bir yere sahip olan Ursula Kroeber Le Guin ve Dümeni Yaratıcılığa Kırmak isimli kitabı tanıtıldı. Yerdeniz serisiyle çocukların gönlünü kazanan Le Guin‘in bu kitabı, yaratıcı yazarlık konusunda büyüklere de pek çok faydalı bilgiyi en güzel şekilde sunmakta.

Dümeni Yaratıcılığa Kırmak
Dümeni Yaratıcılığa Kırmak

Uzun yıllardır yaratıcı yazarlık konusunda çeşitli konferans ve seminerler veren Ursula K. Le Guin, bu deneyimlerini Dümeni Yaratıcılığa Kırmak ile okurlarıyla paylaşıyor. Ele aldığı konuları işleme şekli ve verdiği örnekler, dünya edebiyatında büyük izler bırakan usta kalemleri farklı bir gözle yeniden okumamıza katkı sağlayacak türden.

Le Guin‘e göre yazar, eserinde hiçbir karakter üzerinde tahakküm kurmamalı. Yaratıcı yazarlığın en önemli unsuru, eserdeki karakterlerin yazarın egosundan bağımsız olarak kendi hikayelerini kendilerinin şekillendirmesi.

Bir diğer unsur ise yazarın tıpkı bir orkestra şefi gibi ritim ve ses uyumunu koruması. Bunun için yazar, eserinde uzun cümlelere ve gereksiz ifadelere kesinlikle yer vermemeli. Nasıl ki orkestrada ritmin kaçırılması ses uyumunu bozup büyük bir gürültüye yol açmaktaysa, eserde de uzun cümleler ve gereksiz ifadeler aynı kötü sonuçları doğurur.

Yaratıcı yazarlık konusunda Le Guin‘in bir diğer tavsiyesi de yazarlığı bir tür hobi olarak görmemektir. Yazar olmak isteyen kişi, bu işi tüm hayatının esas amacı haline getirmelidir. Bu şekilde çalıştığı sürece kişi, yazı yazmaya karşı koşulsuz bir sevgi duymaya başlayacaktır. Ve tabii, elindeki tek malzemesi olan sözcükleri de daha iyi tanıyacak ve her sözcüğün sunduğu olanaklardan etkin şekilde yararlanmak isteyecektir.

Ursula K. Le Guin ve Dümeni Yaratıcılığa Kırmak isimli kitabıyla henüz tanışmadıysanız, Kalemlik Blog‘daki bu tanıtım yazısıyla güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

Keyifli okumalar…

https://blog.kalemlik.com/ursula-kroeber-le-guin

1 YORUM