Türkiye’nin 2016 Oscar Adayı Belli Oldu: Kalandar Soğuğu

0
755
Türkiye’nin Oscar 2016 Adayı Belli Oldu: Kalandar Soğuğu

Sinemanın en prestijli ödülleri kabul edilen 89. Akademi Ödülleri veya herkesçe bilinen ismiyle 89. Oscar Ödülleri, En İyi Yabancı Dilde Film dalı’da Türkiye, Mustafa Kara‘nın yönetmenliğini yaptığı “Kalandar Soğuğu” adlı filmle temsil edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı seçici kurul tarafından 9 aday arasından seçilen Kalandar Soğuğu, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi ele alarak kişisel bir mücadeleyi konu ediniyor.

Mustafa Kara, Tuncel Salman, Haydar Şişman, Nural Yeşilaraz gibi oyuncuların yer aldığı filmin senaryosu da Mustafa  Kara ve Bilal Sert tarafından oluşturuldu.

Sinemanın en prestijli ödülleri kabul edilen 89. Akademi Ödülleri veya herkesçe bilinen ismiyle 89. Oscar Ödülleri, En İyi Yabancı Dilde Film dalı'da Türkiye, Mustafa Kara'nın yönetmenliğini yaptığı “Kalandar Soğuğu” adlı filmle temsil edilecek.
Sinemanın en prestijli ödülleri kabul edilen 89. Akademi Ödülleri veya herkesçe bilinen ismiyle 89. Oscar Ödülleri, En İyi Yabancı Dilde Film dalı’da Türkiye, Mustafa Kara’nın yönetmenliğini yaptığı “Kalandar Soğuğu” adlı filmle temsil edilecek.

Kalandar Soğuğu, Mustafa Kara’nın ikinci filmidir. Kalandar Soğuğu’nun çekimleri 1,5 sene sürdü.

89. Oscar Ödülleri En İyi Yabancı Fim adayı Kalandar Soğuğu Türk sinema camiasını büyük beklenti içine soktu.

Bol Ödüllü Film Oscar Yolunda

İlk gösterimini Tokyo Film Festivali’nde yapan “Kalandar Soğuğu”, bu festivalden “En İyi Yönetmen” ve “En iyi Film” ödülleriyle döndü.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden  dört ödülü bulunan filmin, Prömiyere Plans D’angers Festivali’nden de Jüri Özel Ödülü bulunuyor.

İlk gösterimini Tokyo Film Festivali'nde yapan “Kalandar Soğuğu”, bu festivalden “En İyi Yönetmen” ve “En iyi Film” ödülleriyle döndü.
İlk gösterimini Tokyo Film Festivali’nde yapan “Kalandar Soğuğu”, bu festivalden “En İyi Yönetmen” ve “En iyi Film” ödülleriyle döndü.

Kalandar Soğuğu

Karadeniz’in bir dağ köyünde, ailesiyle birlikte yaşayan Mehmet, bir yandan beslediği birkaç hayvanla, günlük ihtiyaçlarını temin ederken, diğer yandan büyük bir tutkuyla; dağlarda maden rezervi aramaktadır. Zamanla umutsuz bir çabaya dönüşen maden arama fikri Mehmet’in duyduğu bir haberle yerini yeni bir maceraya bırakır; Mehmet Artvin’de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine katılacaktır. Sıradan bir yaşam mücadelesi gibi görünen bu hikâyenin arka planında, dokunaklı bir hayatın, inceden inceye örülen bir mücadelenin ve doğa, insan, hayvan ilişkisinin naif bir portresi çizilmektedir.

  • Yönetmen : Mustafa Kara
  • Senaryo : Mustafa Kara, Bilal Sert
  • Yapımcı : Nermin Aytekin, İvan Angelusz
  • Görüntü Yönetmeni : Cevahir Şahin, Kürşat Üresin
  • Vizyona Giriş Tarihi : 16 Eylül 2016
  • Süre : 139 dk
  • Yapımcı : Barış Yıldırım
  • Kurgu : Ali Aga, Mustafa Kara, Serhat Solmaz, Umut Sakallıoğlu
  • Kamera Ekibi : Mesut Geduk
  • Post-Prodüksiyon : Umut Demirelli, Ciwan Zengin, Ercan Küçük, Cenk Erol, Ciwan Zengin
Kalandar, Rumi Takvim’de yılın ilk ayıdır. İlk günü, Miladi Takvim’e göre ise 14 Ocak’a denk düşer.
Kalandar, Rumi Takvim’de yılın ilk ayıdır. İlk günü, Miladi Takvim’e göre ise 14 Ocak’a denk düşer.

Kalandar Nedir?

Kalandar, Rumi Takvim’de yılın ilk ayıdır. İlk günü, Miladi Takvim’e göre ise 14 Ocak’a denk düşer. Bu tarih ise Karadeniz insanı için farklı bir öneme sahiptir. Bu soğuk günde çocuklar mahallelerindeki evleri kapı kapı dolaşırlar ve ellerindeki torbaların ev sahipleri tarafından hediyelerle doldurulmasını beklerler. Öte yandan ev sahipleri ise kapılarına bırakılan bu torbaların kendilerine şans getireceğine inanırlar. Torbalar dolarken de çocuklardan Kalandar manileri duyulur.

Kalandar Soğuğu, Mustafa Kara’nın ikinci filmidir. Kalandar Soğuğu’nun çekimleri 1,5 sene sürdü.
Kalandar Soğuğu, Mustafa Kara’nın ikinci filmidir. Kalandar Soğuğu’nun çekimleri 1,5 sene sürdü.
PAYLAŞ
Önceki İçerikNuri Bilge Ceylan’ın Yeni Filmi: Ahlat Ağacı
Sonraki İçerikSonbaharın Rengi Filmekimi 7 Ekim’de Başlıyor!
Önder Aydın
Önder Aydın, Sanat Duvarı kurucusu ve proje yöneticisidir. Lisans eğitimine İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde devam ederken ara vererek Nazım Hikmet Akademisi Sinema bölümünde 2 yıl eğitim aldı. Ardından lisans eğitimini bitirerek İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitime başladı. Eğitimci olarak başladığı iş yaşamını Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak kurucusu olduğu "SEO Gezegeni" dijital ajansında sürdürmektedir. Sanatın edebiyat ve sinema dallarıyla ilgilidir. Akademik çalışmalar yapar, sanat ile bilimi hayatının her alanınına uygular. İstanbul'un kaotik ortamını terk ederek İzmir'e yerleşmiştir.