TOPKAPI SARAYI MÜZESİ KARAGÖZ SERGİSİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

0
146
Karagöz KuklaVakfı Başkanı Cengiz Özek

Türk Gölge Tiyatrosu’nun 500. yılı nedeniyle Topkapı Sarayı Müzesi ve İstanbul Karagöz Kukla Vakfı işbirliğinde bir Karagöz Sergisi açılacak. Sergi 13-31 Ekim tarihleri arasında Topkapı Saray sergi salonunda izleyici ile buluşacak. Sergi kapsamında Cengiz Özek’in Topkapı Sarayı’ndaki Karagöz figürlerinden esinlenerek yarattığı figüler yer alacak. Ayrıca Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonunda önemli yer tutan saray Karagözcüsü Nazif Bey figürlerine atfen Cengiz Özek koleksiyonunda yer alan Hayali Nazif figürleri de sergide yine yer bulacak. Bu dönemde dünyaca bilinen Karagöz sanatçımız Cengiz Özek’in “Çöp Canavarı” ve “Büyülü Ağaç” oyunları sahnelenerek sergi desteklenecek.

20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali_
20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali_

Karagöz’ün 500. Yılı

Bu yıl 20. kez gerçekleştirilecek festivalde; 2017 yılının Türk Gölge Tiyatrosu Karagöz’ün 500. yılı olması sebebiyle gölge tiyatrosuna da özel bir yer verildi. Gölge tiyatrosunun doğduğu yer olarak düşünülen Asya’dan birçok gölge kukla grubu festivale davet edildi. Kamboçya’dan Pnom Penh, büyük bir meşalenin gölgesinde dev deri kuklalarıyla, Pekin’den Master MaoMao Çin gölge kuklasının gerçeğe çok yakın devinimleriyle, Tayvan’dan Kaohsiung Gölge Tiyatrosu genç tanrıça Nazha’nın serüvenleriyle ve Hong Kong ve Türkiye ortak yapımı “Avanti” Nasrettin Hoca hikayeleriyle festivale katılacak.  Ayrıca Endonezya Gölge Oyunu Wayang Kulit üzerine İspanyol grup El Gecko con Botas’ın bir çalışması yer alacak.

Karagöz’ün 500. yılını kutladığımız bu sene, Karagöz’e ayrıca yer vermemek olmaz. Fransa’dan Ruşen Yıldız’ın modern yaklaşımlı bir Karagöz çalışmasını izlerken, Tekirdağ’dan genç Karagözcüler’den  Ercan Sönmez’in modern yorumuyla Karagöz oyunu ile Türkiye’nin bol ödüllü Karagöz sanatçısı Cengiz Özek’in yine modern yaklaşımlı iki Karagöz oyunu festival seyircisiyle buluşacak.

Bu yıl festivalde 15 ülkeden 25 grup yer alıyor

İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen festival, Unesco kültür mirası taşıyıcısı uluslararası  kukla ve Karagöz  ustası  Cengiz  Özek Genel  Sanat  Yönetmenliğinde  13-­‐31 Ekim  tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Bu sene programda 6 yerli oyun, 15 ülkeden 18 yabancı topluluk yer alıyor. Yerli gruplar, Cengiz Özek, Ercan Sönmez, Tiyatro Gülgeç, Çocuk Prodüksiyon (Alper Tansı, Atilla Güngör), Dünya Çocuk Oyunları ve Naif Bey Kumpanyası’ndan oluşuyor.

Yabancılar ise; Avusturya’dan Thomas Ettl, Fransa’dan Ruşen Yıldız, İspanyadan Toni Zafra, The Ytuquepintas Company ve El Gecko con Botas, İtalya’dan Paolo Papparotto, İngiltere’den Drew Colby, Çin’den Mao Mao, Tayvan’dan Kaohsiung Gölge Tiyatrosu, Kamboçya’dan Phnom Penh Gölge Tiyatrosu, Rusya’dan Meta Zero ve The Fifth Wheel, Arjantin’den La Gorda Azul, Çek Cumhuriyeti’nden Karromato ve  İsrailden Ornan Braier.

Yeni Açılım

Ayrıca, bu yılki festivalde Türkiye’den Gölge tiyatrosu Karagöz sanatçısı Cengiz Özek ve Çin’den gölge tiyatrosu sanatçısı Jian Xin Li ve oyuncu Angel Chan yepyeni bir kukla prodüksiyonunda bir arada. Geçtiğimiz Haziran ayında Hong Kong’da, toplam 20 gösteri ile seyirciyle buluşan oyunda Çin’de “Avanti” ismiyle anılan Nasrettin Hoca hikayeleri gölge tiyatrosuna uyarlanıyor.

Kamboçya - Phnom penh shadow theatre 3
Kamboçya – Phnom penh shadow theatre 3

Festival İstanbul’un iki yakasında perde açıyor…

Festivalde yer alan dünyaca ünlü gruplar; Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Sahne Pulchérie, Deniz Müzesi Sahnesi, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi, Terakki ve Sarıyer Halk Eğitim Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi sahnelerinde ve İstanbul’un birçok farklı semtinde seyirciyle buluşacak.

Ülkemizdeki yabancı kültür merkezleri bu yıl da festivalin destekçisi…

  1. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, İsrail Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşiyor.
Rusya / The Fifth Wheel
Rusya / The Fifth Wheel

Oyunların hedef kitleleri küçük yaşlardan yetişkinlere dek farklılık gösteriyor…

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl da her yaşa, her ilgi alanına ve beğeniye hitap edecek çok farklı üsluplar ve tekniklerle dolu bir program içeriyor.

Geleneksel kukla örnekleri olan Kasperl, Arlecchino İbiş ve Karagöz’ün yanı sıra, medya ve mask tiyatrosu, el kuklası, ipli kukla, sopalı kukla gibi örnekleri de festivalde mevcut.

 Festival yıllardır çok önemli gruplara ev sahipliği yaptı…

İstanbul Karagöz Kukla Vakfı Başkanı, Unesco kültür mirası taşıyıcısı Karagöz sanatçısı Cengiz Özek, bu festivalin kukla adı altında bir zamanlar son derece kısır bir algısı olan Türk izleyicisi ve sanatseverlerine, sahne sanatlarının tüm kategorilerini içinde barındırabilen, disiplinler arası, yaratıcılığı kışkırtan, imkansızlık sözünü kabul etmeyen bir sanatın ufuklarını açtığını  belirtiyor.

Macaristan /Mikropodium
Macaristan /Mikropodium

Dramaturg Doç. Dr. Selen Korad Birkiye festivalin önemini şu sözlerle ifade ediyor: “İstanbul Kukla Festivali vasıtasıyla  herhangi bir alternatif tiyatronun düşlerinde yatan tek kişilik Hamlet’lerden, pek çok saygın operanın sahnelemek için can attığı Dido ve Aenas’a, edebiyat hayranlarının özel bir yere oturttuğu Knut Hamsun’un Açlık’ından, varyete dünyasının renkli şovlarına, geleneksel dünya kuklasının en seçme örnekleri olan Bunraku ve Su kuklalarından, en avant-garde’ına kadar her türlü kukla oyununu izleme olanağı bulduk.”

Bilet satışları:

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 20 kukla tiyatrosu ekibini İstanbul’da buluşturacak festivalin biletleri “biletinial.com” üzerinden alınabiliyor. Akbank Sanat’ta gerçekleşecek  gösterimlerin biletleri ise biletix.com’dan satışa sunuluyor. Ayrıca oyun başlamadan bir saat önce salon girişlerinden bilet temin edilebilir.

İspanya/ Tony Zafra
İspanya/ Tony Zafra

Sakın kaçırmayın, kuklaya ayıracak bir saat her zaman bulunur…

 

Değerlendirmeniz dileğiyle, teşekkürler…

Bengü Bilik :       0 532 216 69 43 – bengubilik@bezegroup.org

 Hakan Özmen :  0 532 600 28 73 – info4@bezegroup.or

 

PAYLAŞ
Önceki İçerikAnkesörlü Başına Bir Soru
Sonraki İçerikSahibine Ulaşmayacak Mektuplar / MADAM DESPİNA
Önder Aydın
Önder Aydın, Sanat Duvarı kurucusu ve proje yöneticisidir. Lisans eğitimine İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde devam ederken ara vererek Nazım Hikmet Akademisi Sinema bölümünde 2 yıl eğitim aldı. Ardından lisans eğitimini bitirerek İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitime başladı. Eğitimci olarak başladığı iş yaşamını Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak kurucusu olduğu "SEO Gezegeni" dijital ajansında sürdürmektedir. Sanatın edebiyat ve sinema dallarıyla ilgilidir. Akademik çalışmalar yapar, sanat ile bilimi hayatının her alanınına uygular. İstanbul'un kaotik ortamını terk ederek İzmir'e yerleşmiştir.