The Unicode Consortium denen yapının amacı:  sözüm ona dünya üzerinde yaşayan toplumlardaki özellikle yüz ifadelerini bilgisayar ortamına taşıyarak emoji denen kavramı ortaya çıkararak yeni bir dil veya mesajlaşma sistemi oluşturmak.

Sayfa adresleri Unicode.org uzantısından da anlaşılacağı üzere bir organizasyon. Vizyon ve misyonlarını ele alırsanız tamamen insanların anlaşabilme veya anlaşılabilme üzerine çalışmaları olduğunuzu okursunuz. Tabi ki her zaman olduğu gibi tamamen insanlara faydalı olmak ve de hiçbir çıkar gözetmeksizin olan çalışmalar bunlar.

Tam üyeler, kurumsal üyeler, destekleyen üyeler, yardımcı üyeler ve bireylerden oluşan bir organizasyon. Bunların içinde facebook, Microsoft, Adobe gibi hatırı sayılır kurumlar var.

Her duygu durumunu bir emojiyle anlatmak ne kadar mümkün? Daha kızgınlık ile öfke veya sinirli olma duygularının bile aynı olduğunu düşünen insanlar varken mi? Mutluyum! Ne kadar? Yanına birde yüz üzerinden rakam mı bırakacağız. Hadi bana, “bugün biraz tutarsız gibiyim üstelik emin de değilim” duygu durumunu anlatan bir emoji kurgulasanıza. Olmadı mı uzun olduğu için mi? Peki tek kelime olarak vereyim çizin bakalım. Buhranlardayım! Başa alalım.

Duygu ve his yanı şey mi? Karmaşık gelmesin. Yoğunluğu yüksek olmayan duygusal tepkinin farkındalığı his. Farkındalık bir anlamda. Peki duygu? Bu hislerin bedene ve zihne vereceği genel uyarılma. Hüzün ve üzüntüyü aynı emojiyle anlatmayı mı düşünüyorsunuz? Yoksa size göre ikisi de aynı mı?

Üstelik bunları küresel anlamda bir emojiyle veya dijital deyimle emoticon ile her duygu durumunda seç beğen olarak karşımıza sunacaklar. Sunuyorlar da zaten. Alıcısı olduktan sonra neden sunulmasın?

Pandomim sanatçılarına sorsanıza duygu tanımlamaları tek başına yüz ile mi yapılıyor? Yoksa beden dili olmazsa olmazları mıdır? Parmağa batan bir iğneyi ve sonra acısını nasıl tek bir yüz ifadesiyle anlatabilir? Şimdi dijitalleşen birileri kalkıp gif lafları etmesin.

Senin duygu durumların o kadar basite alınıyor ki farkında bile değilsin. Bir sevgili, bu duygu durumlarını anlamasa olası kavgaya anında davetiye çıkarmaz mı? Kaleminizi elinizden alıyorlar fark edemiyor musunuz? Bir cümle yazmak ne kadar da zor geliyor insanlara. Gülücük gönderdim, ee alay mı ettin, komik mi geldi? Yoksa gülümseme miydi? Gülümseme derken soğuk mu içten mi?

Bu araçlar çok masum gelebilir. Bilgisayarlar henüz duyguları tanımıyor ve anlamıyor. Onlar sayısal değerlere bakar. Emojiler de bilgisayarlar için birer sayısal veridir. Bir paylaşım değerlendirilirken kolaya kaçmanız açısından değil, kategorize edilmeniz açısından son derece akıllıca bir yol. Gönder bir paylaşım beğeni almasını bırak, gelen emojilere göre bilgisayar bu paylaşımı şu kadar kişi komik, bu kadar kişi iğrenç, bu kadar kişi sevinçle karşıladı diye geri dönüşler alır. Sonra otur ayıkla şu paylaşımı sevinçle karşılayanların isim listesini. Saniyeler içinde üstelik. Nasıl olsa kılavuzu göndermişsin ve insanlar emojilerle sana geri dönüşler yapmış.

Bu bir makine ve ancak 0 ve 1’lerden anlar. Aynı paylaşım için faklı bir değerlendirme yapalım. Yaz bakalım o paylaşımın altına bir cümle yorum. Bana göre iğrenç gibi ama tam da emin değilim de. Veya “ay sevinçle karşıladım ayaklarım yerden kesildi.” Sonra otur yerine bak bakalım bilgisayar denen makine bunları ayıklayabiliyor mu? Makineyi insana çeviremezsin ama en azından yapmaya çalıştığı iş için maymuna çevirebilirsin.

Kolaya kaçma, basitleşme biraz emek ver. Kaybedeceğin hiçbir şey yok aksine kazanacağın çok şey var. Düşünsene arkadaşının gönderdiği bir fotoğrafı beğenmekten ziyade, “üzerindeki kazağa bayıldım” demek sana ne kazandırır. Veya: “dostum sen de iyi görünüyorsun arkada ki manzara da. Neresi orası merak ettim”

Bu ve benzeri cümleler,  dahası bilgisayar dilinde yorumlar, konuşmayı ileti-şemeyen insanları yalnızlıktan ve soğuk ifadelerden çekip çıkarmış olmaz mı?

Hiç tanımadığınız bir insanın bir iletisine iltifatta bulunmak ne kaybettirir? Kaleminizi bırakmayın. Şu dijital dünyaya bir başkaldırı istiyorum herkesten. Bu gidişle edebiyat bir tarih olacağa benziyor.

Hoşça-Sanatla ve sevgiyle kalmanız dileğiyle.