Eski zaman insanları haksız olamazlar. Müziğin iyileştirici gücüne inanmış olacaklar ki – “Müzik ruhun gıdasıdır.” vecizesi bugünlere kadar ağızdan ağıza gelmiş… Doğru söze ne hacet!

Hatırlıyorum da ergenlik döneminde bunaldığımda yada bir sıkıntının üstesinden gelemediğimde yardımıma müzik koşardı. Ne zamanki başucumda duran, anneciğimin bana verdiği, dijital saatimin radyosunu açsam neşe dolardı içim. Ergen bedenimde ne dert kalırdı, ne de aşk acısının zerre kırıntısı…

Bilim, müziğin bize şifa verdiğini ispat etmektedir. Bu yönde yapılan birçok araştırma bunu kanıtlamaktadır. Dilerseniz bu araştırmaların sonuçlarına bir göz atalım:

Müzik sözlü ve görsel becerimizi geliştirir!
Müzik sözlü ve görsel becerimizi geliştirir!

“Müzik sözlü ve görsel becerimizi geliştirir!”

Birçok araştırma, erken yaşlarda görülen müzik eğitiminin bireyde sözlü beceriyi ve görsel beceriyi ilerlettiğini ispat etmiştir.

4-6 yaş aralığında bir ay müzik eğitimi almış çocuklarda ritim, melodi ve basit ezgi cümleleri kurdukları, kelimeleri ve anlamlarını bildikleri gözlemlenmiştir.

8-11 yaş aralığındaki müzik eğitimi gören çocukların IQ ve görsel zekalarının müzik eğitimi görmeyen çocuklara oranla çok daha yukarılarda olduğu görülmüştür.

1 yaş ve altındaki bebeklerde ebeveynleriyle katıldıkları müzik derslerinin iletişimlerinin daha kuvvetli olduğu, daha sık gülümsedikleri ve müziğe daha sofistike cevaplar verdikleri görülmektedir.

Müzik yaşlanan beynimizi canlı tutar!
Müzik yaşlanan beynimizi canlı tutar!

“Müzik yaşlanan beynimizi canlı tutar!”

Müzik yapmanın ve müzik dinlemenin yaşlanmakta olan beynimizin dinç kalmasını sağladığı bir başka araştırmada kanıtlanmıştır. Beyninde hasar meydana gelmiş insanlarda bile müziğin iyileştirici gücü kendini göstermiştir. Müzik dinleyen bu kişilerde hatıraların canlandığı, müziğin ritminin ve armonisinin kişiyi hatırlamaya sevk ettiği gözlemlenmiştir.

Müzik kalbimize, nabzımızın düzgün atmasına ve kan basıncımıza iyi gelir!
Müzik kalbimize, nabzımızın düzgün atmasına ve kan basıncımıza iyi gelir!

“Müzik kalbimize, nabzımızın düzgün atmasına ve kan basıncımıza iyi gelir!”

Bir başka araştırmada, kalp rahatsızlığı olan hastalarda müziğin nabzın düzgün atmasını sağladığı ve iyileşme sürecinin hızlandığı görülmüştür. Müziğin türüne bağlı olarak beyin endorfin salgılamakta, bu da vasküler sisteminin (damar yollarının) iyileşmesini sağlamaktadır. Kalp ameliyatı geçirmiş ve dinlenirken müzik dinleyen hastalar, sessizlikte dinlenen hastalara göre daha az anksiyeteye (kaygı) kapıldıkları ve daha az ağrı hissettikleri görülmüştür.

 

Müzik kaliteli uyku uyumamızı sağlar!
Müzik kaliteli uyku uyumamızı sağlar!

“Müzik kaliteli uyku uyumamızı sağlar!”

Uyku sorunu yaşayan insanlarda müzik dinlemenin olumlu dönütleri olmuştur. Buna göre uyku uyumakta zorlanan hastalar belli saatlerde dinlemiş oldukları müziğin ardından kaygı ve stresin yok olduğu gözlemlenmiştir. Bazı vakalarda uykusuzluk hastalığını yok etmek için müzik terapisi uygulanmaktadır.

Müzik bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir ve acıyı azaltır!
Müzik bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir ve acıyı azaltır!

“Müzik bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir ve acıyı azaltır!”

Cortisol; bağışıklık sistemini yavaşlatan, kalp hastalıkları riskini yükselten, kemik yoğunluğunu düşüren, kan basıncını etkileyen ve birçok olumsuzluğu beraberinde getiren bir stres hormonudur. Yapılan araştırmaya göre sadece 50 dakika müzik dinleme ile vücudumuz eski sağlığına kavuşmakta ve bu gibi olumsuzluklardan sıyrılmaktadır. Müzik türüne gelecek olursak – size keyif veren müziği dinlemeniz çok önemli!

Müzik depresyon ve korkularımızı yenmemizi sağlar!
Müzik depresyon ve korkularımızı yenmemizi sağlar!

“Müzik depresyon ve korkularımızı yenmemizi sağlar!”

Drexel Üniversitesi’nde kanser hastalarıyla yapılan araştırmaya göre müzik dinleyen yada bir müzik terapistiyle çalışan hastaların kan basıncı düzeyleri müzik dinlemeyen diğer hastalara göre daha iyi olduğu görülmüş ve morallerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Müziğin psikolojiye, acıya ve kaliteli hayata olumlu etkisi olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Müzik bizi mutlu eder!
Müzik bizi mutlu eder!

“Müzik bizi mutlu eder!”

Müziğin o kadar çok iyileştirici yanı var ki saymakla bitmez. Müzik dinlerken beynimizden dopamin salınıverir ve bu kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.

İnsanı mutlu eden, hüzünlendiren, heyecanlandıran, belki de umut veren ah o şarkılar…

 

Erhan Demir "Meleklerin Tarzı Farklı"
Erhan Demir “Meleklerin Tarzı Farklı”

Bu kadar bilgiden sonra

Şimdi de sözü ve müziği bana ait olan “Meleklerin Tarzı Farklı” adlı şarkımı bir fincan çay ya da kahve eşliğinde dinlemeye ne dersiniz?

Yeni yıl hepimize kutlu olsun!  2016’nın hepimize sağlık, mutluluk ve sanat dolu yılları beraberinde getirmesini dilerim!

PAYLAŞ
Önceki İçerikYasmin Levy: “Adio Querida”
Sonraki İçerikBizans Kurşun Mühürleri
Erhan Demir
İstanbul Üniversitesi Almanca Öğretmenliği mezunu. Müzik ile evli. ‘Meleklerin Tarzı Farklı’ adlı single şarkıyla Müzik sektörüne 2013 yılında girdi. Aynı şarkı ‘Meleklerin Mucizesi’ filminin soundtrack şarkısı oldu. İGST Tiyatrosu’nda 8 yıl görev aldı. Bu tiyatroda çeşitli oyunlarda oynadı. İstanbul Üniversitesi Klasik Türk Müziği ve Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Türk Musikisi eğitimi aldı. Khalkedon Çok Sesli Batı Müziği Korosu’nda 6 yıl tenor olarak görev aldı. Şu anda Müzik yapmaya ve çeşitli sahnelerde performans göstermeye devam etmektedir.