SETEM’den Abbas Kiyarüstami Paneli 10 Aralık’ta

0
191
SETEM’den Abbas Kiyarüstami Paneli 10 Aralık'ta

4 Temmuz’da kanser tedavisi için gittiği Paris’te hayatını kaybeden İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstami anısına SETEM’de (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Abbas Kiyarüstami’nin Ardından ismiyle 16 Temmuz Cumartesi günü saat 18.00’de bir panel düzenlenecekti. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle panel ertelenmişti.

Ertelenen Kiyarüstami Paneli 10 Aralık’ta

15 Temmuz’daki darbe girişiminden ötürü yapılamayan Kiyarüstami Paneli, 4. BAK Film Festivali kapsamında;  10 Aralık Cumartesi günü yapılacak.

Programda; İran’da Azeri Türkçesiyle çekilen kısa filmlerden oluşan bir seçkinin gösteriminin ardından, Temmuz ayında kaybettiğimiz İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstami’nin filmlerinden bölümler gösterilerek sinema anlayışına odaklanılan Kiyarüstami paneli dinleyicilerini bekliyor olacak.

Saat 14.00’te yapılacak kısa film gösterimlerinden sonra 15.00’de İranlı yönetmen Reza Siami ve sinema yazarı Rıza Oylum birer konuşma yapıp Kiyarüstami filmlerinden bölümler göstererek filmlerini analiz edecekler.

Panele; SETEM başkanı, yönetmen Mehmet Güleryüz, İranlı yönetmen Reza Siami ve sinema yazarı Rıza Oylum konuşmacı olarak katılacaklar.

Panelde; Kiyarüstami’nin hayatı, filmleri ve İran sinemasındaki yeri masaya yatırılıp filmlerinden bölümler gösterilecek.

Abbas Kiyarüstemi

Dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970’ten bu yana sinema alanında çalışan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40’tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

İran sinemasında 1960’ların sonlarında başlayan İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. Bu akım yönetmenlerinin belirgin ortak özelliklerinden bazıları, şiirsel diyaloglar ve politik ve felsefi konularla ilgili alegorik hikâye anlatma tarzıdır.

Çocuk kahramanlar kullanmak, belgesel tarzı hikâye anlatımı, kırsal bölgelerde geçen filmler, arabaların içinde geçen diyalogların yoğunluğu ve genelde sabit kamera kullanımı Kiyarüstemi‘nin en belirgin özellikleridir. Diyaloglarda, film adlarında ve temalarında İran şiirinden de çokça yararlanır.

Panel Adresi

Ergenekon Cad. Ahmetbey Plaza No: 10 Kat: /8  Pangaltı / İstanbul

Telefon: 0 212 230 15 08

www.setem.org.tr

PAYLAŞ
Önceki İçerikLüzumsuz Nezaket
Sonraki İçerikHikaye
Önder Aydın
Önder Aydın, Sanat Duvarı kurucusu ve proje yöneticisidir. Lisans eğitimine İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde devam ederken ara vererek Nazım Hikmet Akademisi Sinema bölümünde 2 yıl eğitim aldı. Ardından lisans eğitimini bitirerek İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitime başladı. Eğitimci olarak başladığı iş yaşamını Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak kurucusu olduğu "SEO Gezegeni" dijital ajansında sürdürmektedir. Sanatın edebiyat ve sinema dallarıyla ilgilidir. Akademik çalışmalar yapar, sanat ile bilimi hayatının her alanınına uygular. İstanbul'un kaotik ortamını terk ederek İzmir'e yerleşmiştir.