Sanal Gerçekler

0
118
Sanal Gerçekler
Sanal Gerçekler

Romantik komedi konulu yapımlar her zaman ilgimi çekmiştir. Bu kategoride daha çok film izlemeyi tercih ederdim. Ancak, geçtiğimiz günlerde tiyatroda canlı olarak izleme fırsatı elde ettim. Kadıköy İstasyon Sahneʼde, Sanal Gerçekler adında bir oyuna gittim. Adından da anlaşılabileceği gibi oyun, sosyal medya üzerinde  tanışıp, evlenen  bir  çiftin gündelik  yaşamını ve birbirleriyle  olan  ilişkilerini  komik bir dille yansıtıyordu. Her evde, birçok çiftin yaşayabileceği diyalogları, tartışmaları ve sorunları sahneye taşıyordu. Öyleyse şimdi oyunun biraz içeriğinden bahsedelim ve kafanızda oluşabilecek “Niçin izlemeliyim?”, sorusuna yanıt   arayalım.

Sanal Gerçekler iki kişilik ve iki perdelik oyundan oluşuyor.
Sanal Gerçekler iki kişilik ve iki perdelik oyundan oluşuyor.

Sanal Gerçekler iki kişilik ve iki perdelik oyundan oluşuyor. Özlem ve Tarık sosyal medyada tanışıp evlenmiş bir çifttir.  Tarıkʼın sakin mizaçlı gibi görünmesine rağmen yer yer beklenmedik çıkışlar yapabilen, Özlemʼin ise tam tersi oldukça dominant  ama  zamanı  geldiğinde duygusallığını derin etkilerle gün yüzüne çıkaran bir karakteri var. Romantik  komedi  tarzı yapımlar kimilerine  basit gelir.  Ancak sinemadan farklı olarak tiyatroda karakterler, her bir özelliklerini, sahnede daha  belirgin  hissettirerek  ve yaşayarak  oynuyor. Ayrıca, çoğu sahnede o kadar çok gülüyorsunuz ki iki saatin nasıl geçtiğini bile anlamıyorsunuz. Bu durum, oyunun konusu kadar, karakterleri yaşatan oyuncularında başarısını es geçmemeyi gerektiriyor. Oyunun içeriğine geldiğimizde, herkesin kendi hayatından bir şeyler bulma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebilirim. İnternette tanışan bir çiftin ilişkisinin  derinliklerini  anlatıyor  ama  güldürdüğü kadar duygulandırdığı sahnelerde yerini koruyor. Her şeyden önce ben bu oyunu izlerken, eğlendirici tartışma sahnelerinde de, kavga sahnelerinde de, duygusal yerlerde de Özlem ve Tarıkʼın birbirini gerçekten sevdiğine inandım diyebilirim. Öyle anlar geliyor ki, karakterlerle ilgili şüpheye düşebiliyorsunuz. “Bunlar neden evlenmiş” diye sorgulayabiliyorsunuz. Fakat şunu söylemeliyim ki oyunu izlemeye giderseniz, süslenmiş müzik geçişlerinin de etkisiyle, sürükleyici ve gizemli bir film izler gibi devamını merak edeceksiniz. Hem eğlenecek hem de hüzünleneceksiniz. Özellikle oyunun sonlarına doğru bir sahne varki, her iki oyuncu da iliklerine kadar yaşayarak oynamış…..

Eğer evliyseniz, belki de tam da bizim hayatımızı yansıtıyor diye düşüneceksiniz. Çünkü oyun insanın günlük hayatından çok fazla parça işliyor.
Eğer evliyseniz, belki de tam da bizim hayatımızı yansıtıyor diye düşüneceksiniz. Çünkü oyun insanın günlük hayatından çok fazla parça işliyor.

Eğer evliyseniz, belki de tam da bizim hayatımızı yansıtıyor diye düşüneceksiniz. Çünkü oyun insanın günlük hayatından çok fazla parça işliyor. Kadının alışverişe düşkünlüğü olsun, erkeğin bu konuda kadınları eleştirmesi olsun, kadının erkeğin ilgisizliğinden   şikayet     etmesi olsun daha aklınıza gelebilecek bir sürü örnek var. Sosyal medyada tanışıp evlenmek birçok kişiye saçma hatta komik bile   gelebilir. Birbirlerinin profil fotoğrafını beğenerek ekleme talebinde bulunup, sonra sohbet aşamasına, ardından görüşüp,  bir süre sonra   da evlendiklerini düşünüyor olabilirsiniz. Ben de gitmeden önce öyle olduğuna inanmıştım. Ancak izleyince hem biraz şaşırdım hem de    bu konuyla ilgili diyaloglarda oldukça eğlendim. Oyun bir çiftin sosyal medyada tanışıp evlenmesinden ziyade kadın erkek ilişkilerini, her iki cinsinde birbirlerinden beklentilerini, isteklerini komik bir dille ele alıyor. Kadınlar ne ister erkekler ne anlar ya da erkekler ne ister  kadınlar ne anlar gibi sorulara yanıtlar bulabileceğinizi  söyleyebilirim…

Sanal Gerçekler oyununda Özlem karakterini Ebru Sarıtaş, Tarık karakterini Sezer Soykök canlandırıyor.
Sanal Gerçekler oyununda Özlem karakterini Ebru Sarıtaş, Tarık karakterini Sezer Soykök canlandırıyor.

İstasyon Sahne, oda tiyatrosu kapasitesinde olduğu  için sahnedeki dekorlar ve görseller sınırlı gözüküyor. Ancak her sahne  geçişi kulağa hoş gelen, insanı dinlendiren müzikallerle süsleniyor. Oyun konu itibariyle kişilerin günlük hayatından izler taşıdığından bu izleri sahnede somutlaştırmayı da ihmal etmemiş. Örnek verecek olursak, oyunun ikinci sahnesi otobüs durağı olarak izleyiciye sunuluyor. Üstelik bu kısmı gerçekçi göstermek adına oyuncuların durak diye oturdukları sandalyelerin yanında gündelik yaşamımızda hep karşılaştığımız, metrobüs ve semtleri gösteren okların bulunduğu bir tabela yer alıyor. Hem somutlaştırmalar hem de oyuncuların sahnelerde rollerini yaşayarak oynamasıyla kendinizi o sergilenen oyunun içindeymiş gibi   hissediyorsunuz…..

Sanal Gerçekler oyununda Özlem karakterini Ebru Sarıtaş, Tarık karakterini Sezer Soykök canlandırıyor. Üstelik Sezer  Soykök  bu oyunun yazarlığını da yapıyor. Oyunu Kadıköy İstasyon Sahne ya da Bakırköy Bizim Sahne’de izleme şansı elde edebilirsiniz…

PAYLAŞ
Önceki İçerikSevda Kuşum
Sonraki İçerikİnsanoğluyla Sırdaşmak
Ayşe Aycan Arıcan
2 Mart 1990 tarihinde İstanbul Üsküdar'da dünyaya gözlerini açtım. 2014 Haziran döneminde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin İletişim Fakültesi Sanat Yönetimi bölümünden burslu olarak mezun oldu. Okulu bitirme tezi için müzecilik ve koleksiyonculuk üzerine bir çalışma hazırladı. Bir devlet ve bir özel müzeyi koleksiyon oluşturma ve müze yönetimleri açısından karşılaştırmalarını yaptı. Seçtiği müzeler, devlet müzelerinden Topkapı Sarayı Müzesi, özel müzelerden de Sakıp Sabancı Müzesi'ydi. Tezinden A alarak mezun oldu. Müzecilik, koleksiyonculuk, Türk resim sanatı, empresyonist ve rönesans dönemi ressamları ilgi alanlarını oluşturmaktadır. Ayrıca medya iletişim ve sanat ilişkisiyle de ilgilenmektedir.