Türkçemize yeni yeni yerleşen ve hatta kültürümüz içinde de belki ileride çok normal karşılayabileceğimiz Noel Baba karakteri, sevilsin ya da sevilmesin, her yıl ismi anılır ve beklenir oldu.
Peki, nerede bu Noel Baba? Kimdir? Kimlerdendir?
Noel Baba’nın Tarihçesi
İsminden de anlaşıldığı gibi, Hristiyan dünyasında kutlanan Noel Bayramı arifesinde, Noel’e bağlayan gece, evlere gizlice girerek çocuklara hediye bıraktığına inanılan ‘efsanevi’ kişidir, Noel Baba… Gerçekte öyle biri olmadığını herkes bilir. Ancak çocuklar, tabi ki her yıl bekler, durur. Aileler (anne, anneanne, babaanne, dedeler, baba, amca, dayı, kim varsa…) ailenin küçüklerine hediye alarak, evlerindeki çam ağacının altına bırakırlar. Evin küçüğü de (ya da küçükleri de), Noel Baba’nın getirdiğine inanır, ve mutlu olur. Aslında, genel olarak mesele budur.
Noel Baba Efsanesi
Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirir. Efsaneye göre de, Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri tüketirler… Bu da işin farklı boyutu, tabi ki. Çünkü özellikle Amerikan sineması, bu konuda oldukça iyi çalışıyor. Öyle ki, Polonya gibi Hristiyan nüfuslu ülkelerde, Aralık ayı sürekli yeni yıl ve Noel Baba konulu filmlerle televizyon kanalları karşısına geçilir.
Günümüzde Noel Baba
Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cübbe giyer ve aynı malzemeden bir kukuleta takar.
Türkiye’de de artık durum dünya ile benzer hale gelmiş gibi. Mağazalar, Noel Baba kostümü giyen reklamcılarla doluyor, ve ikramlarda bulunuluyor. Aslında Amerika ve Avrupa’da büyük şölenlerle kullanılıyor gibi olsa da, Hristiyan dünyasından sonra, ülkemizde de kültürün içine giremese de, kullanılan bir figür haline gelmiş gibi, Noel Baba…
24, 25 ve 26 Aralık tarihleri, Hristiyan ülkelerde Noel Bayramı olarak kutlanır. Türkiye’deki Noel Baba’lar ise daha çok yeni yıla hazırlık mahiyetinde dışarıda bulunuyorlar.
Uzun lafın kısası, Hristiyan dininde de bir yeri olmayan Noel Baba, daha sonrasında efsanevi şekilde yazılan bir kahramandır. Her yıl çocukları mutlu etmek için sokaklara inen Noel Baba, şirketler için de reklam maskotu olarak kullanılmaya devam ediliyor.