Dünyanın önde gelen dijital sanat platformu Marshmallow Laser Feast’in
Kreatif Direktörü Ersin Han Ersin, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla
OMM – Odunpazarı Modern Müze’ye konuk oluyor.
Çok algılı üç boyutlu yerleştirme deneyimi ile geçtiğimiz Eylül ayından beri Odunpazarı Modern Müze ’de sanatseverlere sanal gerçekliğin sınırlarını zorlayan iki çalışmasını sunan Marshmallow Laser Feast ’in Kreatif Direktörü Ersin Han Ersin , 26-28 Kasım tarihleri arasında söyleşi ve atölye çalışmaları gerçekleştirmek üzere OMM ’a konuk oluyor.
Sanatçı Buluşması “ Antroposen Çağında Duyular” – 26 Kasım 2019 Salı, 18:30-19:30 Ersin Han Ersin, 26 Kasım 2019 Salı, 18:30-19:30 saatleri arasında “ Antroposen Çağında Duyular” isimli söyleşisinde insan faaliyetlerinin gezegen üstündeki etkisini ve bu etkinin sanatsal üretim sürecine yansımasını konu alacak.
Master Class
“ Sanal Gerçeklikte Doğayı Anlatmak” – 27 Kasım Çarşamba, 18:00 – 20:00
Ersin, bu atölye çalışmasında MLF’nin soyu tükenmekte olan bitki ve hayvanları dijital çağa aktardığı “dijital fosiller” serisinin arkasındaki süreç ve tekniği anlatacak.
Çocuk Atölyesi
“Sanal Gerçeklik İçin Hayali Bir Doğa” – 28 Kasım 2019 Perşembe, 10.00 – 12.00 | 13.30 – 15.30 7-12 yaş grubundaki çocuklara yönelik gerçekleşecek atölyede katılımcılar hayallerindeki doğayı yaratacaklar. Atölyeye sevdikleri bir oyuncakla katılacak olan çocuklar, hayal ettikleri “doğa”yı sanal gerçekliğe aktarmayı öğrenecekler.
Programlara katılım ücretsizdir ve rezervasyon zorunludur. Bilgi ve rezervasyon için:
T: 0 222 221 27 37 | E-posta: egitim@omm.art | www.omm.art
Marshmallow Laser Feast’ten İki Büyük Çok Algılı Üç Boyutlu Yerleştirme Deneyimi İngiliz sanat kolektifi Marshmallow Laser Feast , teknoloji, data, bilim ve sanatı bir araya getiren, sanal gerçekliğin sınırlarını zorlayan çalışmalarıyla biliniyor. Kolektifin, Ağaca Övgü ( Treehugger)
ve Hayvanın Gözlerinden (In The Eyes of the Animal) isimli, birden çok duyu organını aynı anda harekete geçiren, iki büyük çaplı sanal gerçeklik deneyimi Dijital İletişim Sponsoru Vodafone Red ’in katkılarıyla 7 Aralık 2019 tarihine kadar OMM’da görülebilir.
OMM’un, çevreye duyarlı, çağımızın sorunlarına dikkat çeken, teknoloji ve sanatı bir araya getiren projeler gerçekleştirme misyonuyla örtüşen Ağaca Övgü ve Bir Hayvanın Gözlerinden, çevremizdeki doğal güçleri ortaya çıkararak izleyiciyi büyülerken aynı zamanda birlikte yaşadığımız organizmaları fark etmemizi ve onlara karşı sorumluluklarımızı bize hatırlatmayı amaçlıyor.
Bir Hayvanın Gözlerinden , İngiltere’nin Grizadale Ormanı’nda insansız hava araçları, LIDAR ve CT tarama teknolojisi ve 360° kameralar kullanılarak geliştirildi. Toplanan veriler bilgisayar ortamında fotogrametri teknikleri ile birleştirildi ve üzerine İngiltere’nin çeşitli ormanlarından
toplanan ses ve titreşim kayıtları eklenerek ortaya stereofonik, meditatif ve hiper gerçekçi bir deneyim ve ormanlarda yaşayan baykuş, kurbağa, sivrisinek ve yusufçuk dahil olmak üzere dört tür hayvanın gözünden doğayı keşfetmemize olanak sağlayan sanatsal bir yorum çıktı.
Türkiye’de ilk defa OMM’da sunulacak olan Ağaca Övgü , kısa süre önce üç boyutlu hikaye anlatıcılığındaki yeniliklikçi yaklaşımından ötürü Tribeca Film Festivali’nin “Storyscapes” Ödülü’ne layık görüldü. Ağaca Övgü , Marshmallow Laser Feast’in Dev Sekoya’dan ( Giant Sequoia)
başlayarak nadir ve nesli tükenmekte olan ağaçların sanal arşivine dönüştürmeyi planladığı çalışmasının ilk bölümü. Bu proje ile asıl amaçlanan, dijital fosiller ve sanal alanlar yaratarak
insanların doğal dünyayla bağlantı kurabilmelerini sağlamak ve bu şekilde doğanın korunmasına destek olmak.
Londra’da yer alan Doğal Tarih Müzesi ( Natural History Museum) ve Salford Üniversitesi’nin iş birliği ile ortaya çıkan Ağaca Övgü, Wawona , LIDAR, Beyaz Işık, CT taraması ve sanal gerçeklik gözlükleri kullanılarak, son derece ayrıntılı datalar üzerinde çalışılarak geliştirildi. Sonuç olarak
ortaya çıkan proje, alan ve zaman algımızı değiştiren, görünmezi görünür kılan, unutulmaz bir deneyime imza atıyor.