Sanatçısı 1928 İstanbul doğumlu Kuzgun Acar. 1948’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi heykel bölümüne girmesiyle sergi çalışmaları da başladı. İlk sergisi 1952’de doğada heykel çalışmasıydı. Maya Sanat Galerisi’ndeki kişisel iki sergiden sonra Venedik Bienali’ne katıldı. 1961 Paris’de düzenlenen uluslararası Genç Sanatçılar Bienali’ne demir çivilerden yaptığı iki heykelle katıldı ve heykelcilik dalında Paris kenti birincilik ödülünü aldı. Bu sene boyunca yaptığı çalışmalar 1962’de Paris Modern Sanatlar müzesinde sergilendi. Kuzgun Acar, Türkiyemizi temsil eden seçkin Türk heykeltraşlar arasındadır. 1976’da İstanbul’da vefat etmiştir.
Heykeltraş Kuzgun Acar
Heykeltraş Kuzgun Acar’ın soyut kompozisyon ‘Kuşlar‘ isimli çalışması şu anda Sabancı Müzesi’nde yer almaktadır. 28 Ekim 2016’dan sonra İMÇ’de ki yerine asılacaktır.
Genellikle kafes telleri artık madeni maz., demir, çivi ile soyut çalışmalar yapmıştır. Soyut sanat genel anlamıyla doğada var olan gerçek nesneleri betimleme yerine biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanata denir.
Kuzgun’un kuşlarına baktığımızda gökyüzünde süzülen kuşların içiçe geçmiş kanat çırpışlarını görüyoruz. IMÇ için tasarlanmış olması da sanatçının belki de insanları bu içiçe yorumlamasıyla ilgili ince bir düşüncedir. Aslında bizler kalabalık içinde sessiz çığlıklarla çırpınan kuşlar gibiyiz. Ama onlar biden şanslı bizi özgürlüğe uçuracak kanatlara sahip değiliz.