Cubis Art İstanbul Türkiye’nin İlk Kadın Mitingi’nin 100. Yıl
Kutlamalarına “Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” Projesi ile Destek Veriyor
Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş bir sivil girişim olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) Türkiye’nin İlk Kadın Mitingi olan “Kastamonu Kadın Mitingi”nin 100. yıldönümünü Kastamonu’dan İstanbul’a uzanan özel bir etkinlik serisi ile kutluyor. Sanat
yönetimi alanında çalışmalarını sürdüren ve bu kapsamda kurumsal markalar ve koleksiyonerler için tasarladığı kültür-sanat projelerleriyle dikkat çeken Cubis Art İstanbul, bu tarihi mitingin 100.yılı kutlamaları için “Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” başlıklı etkinlik serisine projenin tasarımını gerçekleştirerek destek veriyor.
Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatmasından birkaç ay sonra, Anadolu’nun yabancı kuvvetler tarafından işgalini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da bir miting düzenlendi. Milli Mücadele tarihine ilişkin kayıtlarda ülkenin ilk kadın mitingi olduğu belirtilen 10 Aralık 1919 Kastamonu Kadın Mitingi , yörenin aydın
kadınları öncülüğünde, 3 bin kadının katılımı ile gerçekleşmiş ve miting dönemin yerel gazetelerinde geniş yer bulmuştu.
Türkiye’nin İlk Kadın Mitinginin 100. Yılı kutlamaları kapsamında Cubis Art İstanbul ’un desteği ile hazırlanan “Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” etkinlik serisi 9 Aralık 2019’ da Kastamonu’da yer alan Saray Hamamı Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Milli Mücadele ve Kastamonu / Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku ” başlıklı bir
dönem sergisi ile başladı. Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın, proje tasarımını ise Cubis Art İstanbul’un üstlendiği sergi 10 Ocak 2020 tarihine kadar açık olacak.
Geniş bir arşiv çalışmasıyla hazırlanan görsel ve video içeriğinden oluşan bu sergi yakın tarihimizin bu önemli safhasının farklı boyutlarıyla ele alıyor. Milli Mücadele’yi doğuran şartlar, işgal altındaki bölgeler ve değişen yaşam koşulları ile başlayarak milli direnişin nasıl doğduğu, Kastamonu’daki gelişmeler, sivil örgütlenme ve Kuvayi Milliye hareketi ile bölgenin lojistik öneminin ele alındığı bölümlerden oluşan sergide, tarihin bu dönemine iz bırakmış olan kadın hareketi de vurgulanarak işleniyor.
Projenin İstanbul ayağında ise, 14 Aralık 2019’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu ’nda Pelin Batu’nun sunuculuğunu üstleneceği özel bir gala gecesi düzenlenecek. Kastamonu Kadın Mitingi’nin 100.yılı onuruna besteci ve orkestra şefi Oğuzhan Balcı’nın bestelediği senfonik eserin prömiyerinin gerçekleşeceği gecede Nemeth Quartet solist olarak sahne
alacak, Selçuk Metin’in yönetmenliğini yaptığı özel filmin ilk gösterimi yapılacak. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın mitinginin 100.yılına özel Saygı Ödülü de sahibine takdim edilecek.
Etkinlikler, 18 Aralık 2019’ta Tarih Vakfı işbirliğiyle gerçekleşecek panel ile devam edecek.
Eminönü’nde yer alan Tarih Vakfı’nda gerçekleşecek panelde Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne feminizmin tarihi, milli mücadele döneminde kadın ve Kastamonu Kadın Mitingi ana başlıkları ele alınacak.
Kastamonu’nun bu değerli tarihi mirasının gün ışığına çıktığı sergiyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşayan Cubis Art İstanbul Kurucu Ortağı aynı zamanda DMKİ üyesi, proje sözcüsü Zeynep Esen ve DMKİ Başkanı Atıf Uğurlu konuya ilişkin şunları söylediler:
“Kastamonu’nun sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak, yerel değerlere ait bilinirliğini artırmak amacıyla, sivil bir girişim olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi çatısı altında 2017 yılından bu yana faaliyetler yürütüyoruz. 10 Aralık 1919 Kadın Mitingi’nin 100.Yıldönümü
projesi de, hem ilimiz hem de ülkemiz için önemli bir yere sahip. 100 yıl önce gerçekleşen bu müthiş kadın inisiyatifini kültür, sanat ve tarih bağlamında ele alan ve kutlayan çeşitli etkinliklerin ardından projeyi, farklı paydaşların da destekleriyle, Batı Karadenizli kadınların sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunacak bir Kadın Enstitüsü’nü de içeren çeşitli yerel projeler ile taçlandırmak ve ‘Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku’nu yıllara yayarak genişletmek, en büyük arzumuz.”