Her Güzel Şeyin Bedeli Vardır

1
1311
Her Güzel Şeyin Bedeli Vardır
Her Güzel Şeyin Bedeli Vardır

Her güzel şeyin bir bedeli vardır.

Güzellikler maddeyle ölçülmez. Ancak güzelliğin bir bedeli olduğu açıktır. Mesela, sevgi emek ister. Sevgi, güzelliktir, neşedir. Bu nedenle, bedeli de yüce olacaktır. Aşk, muhabbet, bunlar güzelliklerdir.

Bedelsiz güzellik yoktur. Her güzel şeyin bir bedeli vardır ödenmesi gereken. Güzelliğin bedeli deyince, maddi olarak ödenmesi anlaşılmasın. Manevi bir değeri vardır her şeyin.

İnsanoğlu da bunu fark etmiş olmalı ki, bu şarkı sözlerine de yansımıştır. Firuze şarkısında “Her şeyin bedeli var, Güzelliğinin de.” sözleriyle kulaklarımızın pasını silmektedir Sezen Aksu şarkısı. İnsanoğlu için de durum böyledir. Eğer güzelliğe kavuşmak istersen sancı çekmek zorundasın. Şems-i Tebrizi’nin bir sözü vardır: “Ebe bilir ki sancı çekilmeden doğum olmaz, ana rahminden bebeğe yol açılmaz. Senden yepyeni taptaze bir “sen” zuhur edebilmesi için zorluklara, sancılara hazır olman gerekir.”

Evet, kendi benliğine sahip olmak kolay değildir. Dedik ya, her güzel şeyin bir bedeli vardır. İnsandan daha iyi ve daha yüce bir benlik zuhur etmesi için sancılara sabretmek gerekir. Ancak, o şekilde daha iyi ve daha güzel bir benliğe sahip olunabilir.

Sanat da böyledir. Güzel bir sanat eseri kolayca çıkmaz. Sıkıntılara sabredilmesi lazımdır ki, o eser meydana çıksın, görünür kılınsın. Sanat eserleri için ne söylense yetmez. Sanat, bir milletin ışığı olduğu için sabır onun anahtarı haline gelir ve güzellikleri gerçekleştirir. Allah güzeldir, güzeli sever. Sanat da güzeldir. O halde sanat, Allah’a kavuşmanın yoludur. Mahlukat sayısınca Allah’a giden yol vardır. Sanat da bu yollardan biridir. Sanat şu haliyle O’na ulaşmanın bir metodu ve bir yöntemidir.

Sanatsız toplum, damarlarındaki kanı kaybeden bir insana benzer. Sanat, dünyaya bakış açısı kazandırır. Geliştirir. O halde sanat, toplum için en gerekli ve en önemli varlıklardan biridir.

Sanatı korumak, bir milletin görevidir. Sanat sayesinde insanlar bakış kazanır. Sanat, milletin göz organı gibidir. Sanat sayesinde etrafını görür, güzelliklere ulaşır.

Her güzel şeyin bir bedeli vardır. Sanatın da. Ödenen bedel de çalışmaktır. Emek olmadan güzelliklere ulaşılmaz.



PAYLAŞ
Önceki İçerikKürk Mantolu Falan
Sonraki İçerikBu Akşam İstanbul’da Klasik Müzik Rüzgarı Esecek
Dilara Pınar Arıç
26 Mayıs 1990'da İstanbul'da doğdu. Lisans öğrenimini Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı'nda burslu olarak gördü. Yüksek lisans çalışmasını Trakya Üniversitesi'nde Sünbülî Sinan'ın Menasik-i Hac adlı eseri üzerine tamamladı. İngilizce, İspanyolca bilmektedir. İnsomnia'nın Saati ve Gülümse Hayata adlı iki kitabı vardır.

1 YORUM