“Mavi Yeşil” dergisinin yayım yönetmeni Hasan Öztürk, altıncı kitabıyla okurlarının karşısına çıktı. Şimdiye dek Kitabın Dilinden Anlamak (1998), Yazının İzi (2010), Aynadaki Rüya (2013), Kurmaca ve Gerçeklik (2014) ile Kendine Bakan Edebiyat (2016) adlı kitapları yayımlanan Hasan Öztürk’ün yeni kitabı Gündem Edebiyat (Ekim 2017) bu kez yeni bir yayınevi tarafından yayımlandı. Gündem Edebiyat, yayıncılık dünyasına 2017’de merhaba diyen “Öce Kitap Yayınları” etiketiyle basılan ilk kitap olarak piyasaya çıktı.
Deneme tadında eleştiriler toplamı diyebileceğimiz Gündem Edebiyat, öncekilere oranla çoklukla kısa yazılardan oluşan bir kitap. Popülizme kurban edilmeyecek edebiyatın, bireyin yaşamındaki yerini çoklukla edebiyat metinleri üzerinden göstermeye çalışan Hasan Öztürk, oldukça geniş bir yelpazede sürdürüyor okumalarını. Turgut Uyar ile Puşkin gibi Seyrek Yağmur (Barış Bıçakçı) ve Candide (Voltaire), adlarından bir biçimde söz ettirebiliyorlar Gündem Edebiyat kitabının yazılarında.
Dört bölümlük kitabın “Çerçeve” başlığında, edebiyatın yaşamımızdaki işlevselliği söz konusu öyle ki bu bölüm Rita Felski’nin “Edebiyat Ne İşe Yarar?” sorusuna karşılık olabilecek metinleri içeriyor denilebilir. İyilik için direniş, kötülüğe karşı duran edebiyat, medya, yazar, çevre, gençlik… Kısaca, insanın daha anlamlı yaşamı için edebiyatın varlık nedeni sorunlar irdelenmiş. Kitabın ikinci bölümü, edebiyatın kurmaca metinlerine ayrılmış. Muharrir (Nahit Sırrı Örik), Gramofon ve Yazı Makinesi (Sait Faik), Okul Aile İkiliği (Aziz Nesin), Korkuyu Beklerken (Oğuz Atay), Kar (Orhan Pamuk) ve başkaları… “Kitaplar İçin” ve “Varlığı Yazı Olanlar” başlıklı bölümlerde adlarından söz edilenler, bilindik tanıtmalar yerine farklı okumalarla zenginleştirilmiş ve yeni okumaları gerektiren biçimiyle okur karşısına çıkarılmış kitap ve yazar adlarını içeriyor. Bir kez daha dönüp bakıyoruz belleğimizin bir köşesinde, bizden bir sesle çağrılmayı bekleyen o adlara.
Arka kapağına eklenen şu cümleler, Gündem Edebiyat için söylenecek olanın özü: “Hasan Öztürk, bu kitabında yazar, eser ve okur bağlamında irdelediği edebiyatın, bireysel ve toplumsal yaşamda, boş zaman değerlendirme ya da eğlence aracı olmanın ötesindeki işlevsel yerini sorguluyor. Giderek lümpenleşen dünya ile bu dünyanın bir parçası olan Türkiye’de hazırlop cevaplar ve çözümler arayanlar, kendi “dar pencereli küçük oda”larında bekleyedursunlar öylece. Yaşanmaya değer, anlamlı bir dünya için gördükleriyle, okuduklarıyla, yazdıklarıyla, hissettikleriyle, yaşadıklarıyla… Kısacası kendi bireysel duruşlarıyla “tüm gök kubbeyi görmek” isteyenler için Gündem Edebiyat, önemli ayrıntılar içeriyor.”
Gündeminde “edebiyat” olanlara…