Gecelerden Sor Beni

0
229
Gecelerden Sor Beni

Hey Barmen, tekilaya  limon tıraş olsun bu gece Belgin ablayı dinleyeceğiz. Okey?  Fıstıklar hazır mı dedi. Ne fıstığı der demez, Denyo atıldı. Bizden bahsediyor, bizden başka mastika olur mu demek istiyor.  Mastika mı, sakız likörüne mi benzettin kendini? diye kahkaha attı, Pansuman Leyla.

Denyo Mehtap,  barda arkadaşları   Dertli Belgin’i dinlemeye gelmişlerdi. Adı gibi dertliydi. Kocasının ölümünden sonra şarkı söyleyerek ekmeğini kazanıyordu.  Millet tatlı uykudayken o sahne alıyordu.  En son yaşadığı deyus, kızıyla kendisini grup sekse zorladığı gün kararını verdi.  O…çocuğu vücudunda ne sigaralar söndürmüştü.  Kendisi için değil evladı için nelere katlanmıştı, yine katlanırdı; ama aynı anda birden fazla erkekle birliktelik  canına yetmişti.  En azından namusu ile şarkıcılık yapar kimseye muhtaç olmazdı.  O günden itibaren gazinolarda,  barlarda okuyordu. Kirli Sakal Bar’ ında olacağını duyurunca en yakın arkadaşı   Denyo desteğini her zamanki gibi esirgemedi.

Sahnede ilk okuduğu parça ,  “Gecelerden Sor Beni” idi. Bir zamanlar acıların kadını olarak isim yapan Bergen ile  özdeşleşen  muhteşem eseri seçmişti. Aslında adaşıydı. Çünkü Bergen’in de gerçek adı Belgin idi. O da  yalan dünyaya konup göçen gariplerden bir garip değil miydi?

Bu garip,  öyle bir okuyordu ki, dinleyenler çoktan çakır keyif olmuştu.

… Dertli miyim dertsiz miyim;  Garip miyim Öksüz müyüm; Bir Ölüden Farksız mıyım Gecelerden Sor Beni…Senin için içtiğimi kadehlerden sor beni… diye okuduğunda içten içe de sızlanıyordu.

Ahhh,  kocası ölmeseydi,  bu hallerde mi olurdu ?   Şarkıyı okurken ağlamamak için zor tutuyordu, kendini.

Ön masalardan bir adam yavruma bak be okumuyor  da şarkının içinde geziyor diye of çekti.   Hissedilmeden söylenilmez,  dalgalanmadan da durulmaz diye boşuna denmemiş. Yanındaki de musikişinas  bir beyefendiymiş. Bu kadın nerede okursa ben oradayım.  Sesi yıllanmış şaraba benziyor.  Hatunun  sıkı takipçisiyim; ama yüz vermiyor. Kendisine açık  mektup bile yazdım.  Çıt yok.  Görmezliğe,  duymazlığa geliyor. Lakin bir ara, bizim sıkıntımız bize yeter diye belirtti. İçime dert oldu, benim derdimle hemdert mi  yoksa ortaya söylenilmiş ifade mi anlayamadım. İçim içimi yiyor;  ama soramıyorum uleeenn…

Hızlı Coşkun, bazıları aşka düşünce lal olur sessizleşirmiş, bilmiyor muydun diyerek söz topunu koşturttu. Daha doğru dürüst tanışamadık ki ?

Canım sen de aşık olmak için illa ki tanışmak mı gerekiyor. Kalpleriniz tanışsın, önemli olan bu üstadım.  Her musikişinas az çok tasavvuftaki  seyr-ü süluk denilen manevi terakki yolculuğuna aşinadır. Bu yolun belki de en zor olanı sessiz kalıp, dinlemek!

Celaleddin-i Rumi , Mesnevi eserine başlarken Bişnev ! kelimesini seçer. Bugünün modernleri olarak bu kelimeyi pek kullanmıyoruz. Oysa öyle tatlı bir sözcük ki, anlamı dinle demek. Sufi öğretilerde makam sahibi olmuş bir derya deniz şahsiyet Mevlana sohbeti cananı  ziyadesiyle sevse bile neden bişnev dinle diyerek başlar eserine diye epey düşünmüştüm.  Onca şey söylemek istese de susmayı tercih etmesi neden ki?

Vallahi hiç düşünmedim. Konuşacağına düşün o halde?

Bilirsin  kendisi aşıkların piridir.  Bazı ehl-i cahil,  aşık olunca hep konuşmak ister; fakat  gönül insanları  susmayı tercih ediyor.  Şemsi Tebrizi ile yaşadığı gönül sevgisi hangi boyutta olursa olsun benim için kıymetli …  Aşk duygusu inanç kadar kutsal , bu kutsallığı onların sevdalarında görüyoruz. Susarak da bir şeyler anlatılır.  Sen yeter ki dinlemesini bileceksin.

 Her insan bir keşif; hepsinin  hikayesi  kendince  değerli ve biricik.  Bu masal aleminde öykülerimiz farklı…   Bir kitabı okumak gibi  bir kişiyi okumak onun yüz hatlarındaki tüm hayatının ıstırabını görebilmek önemli, kimbilir bu mekandaki  kadıncağız ne haleti ruhiyede?

Öyle, haklısın. Hiçbir şey tesadüf değildir.  Kalbime onun sevgisi verildiyse mutlaka bir anlamı olacak. Bu kadında Bergen’i görüyorum.

Bergen, yaa  evet. Bu kadar olur.

Evlendiği adam  kendisine önce kezzap   döktürdü. Bu elim olayda bir gözünü kaybetti. Vücudunun bir bölümü yandı. Yetmedi, bıçaklandı. Nihayetinde de silahlı saldırıda yine kocası tarafından 15 Ağustos 1989 tarihinde öldürüldü.  Her özür dileyişinde eşini affeden,  sevgi dolu    sıcacık bir kadındı Bergen. Ne yazık ki kimilerine bu sıcaklık yetmiyor.  Asıl adı Belgin Sarılmışer idi.  Yaşamında denge olmadığı için müziğe sığınmıştı.  Gündüz Belgin idi, gece Bergen. Kim bilir  Gecelerden sor beni şarkısı  bestekârından fazla belki o yüzden kendisi ile hit oldu. Rahmetler olsun.

Yaşamadan yazılmıyor. Hissetmeden söylenmiyor çoğu şey.  Dert söyletir aşk ağlatırmış.  Bergen hem söyledi hem ağladı.

 Kalpten kalbe yollar inşa etti.  Bir sufi gibi..  Ruhi planda  terakki ilerleme kazandırdı, nice ruhlara!

Gönüller fethetti, hep de sevgiyle ebedi kalacak.

Bu kadın ile Bergen arasında bir bağ kurduğun için mi bağlandın diye sorsam kızar mısın?

Etkisi olabilir elbet…  Oysa ki her birey bir alem… Bu kadında hüzün var. Sesinde  şefkat ; belki onu çekici kılan da bunlar …

 Seher vakitlerine kadar ,  kirli sakal barda  çok şey dinlenildi. 

PAYLAŞ
Önceki İçerikSahte
Sonraki İçerikKader
Avatar
17 yıldır yazı ile ilgilenen ve yazan bir felsefeci.