“Filmekimi” Başlıyor!

1
996

Bu yıl da birbirinden güzel ve henüz vizyona girmemiş filmlerin gösterileceği 14. Filmekimi “3 – 11 Ekim” tarihleri arasında İstanbul’da izleyicilerle buluşacak. Ancak sinemaseverlerden gelen yoğun istek üzerine koyulan ek seanslarla 2 Ekim Cuma sabahı festival stard verecek. Filmekimi, on dördüncü yılında her yıl olduğu gibi, dünya festivallerinde gösterilmiş, ödüller almış ve merakla beklenen yapımları içeren zengin programıyla Ekim ayını renklendirecek.

filmekimi-1Filmekimi sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin farklı şehirlerinde de sinema ruhunu yaşatmaya devam edecek. 2011 yılından bu yana gittiği her şehirde sinemaseverlerden büyük ilgi gören Filmekimi, bu yıl da Ankara, İzmir, Trabzon, Bursa  ve Edirne’ye uğrayacak.

 

Filmekimi 2015’in programı dolu dolu; Lobster’dan tutun da Woody Allen’ın son filmine, Carol’dan tutun da dünya sinemasının güzide örneklerine kadar ne ararsak var. Bu filmlerin içinde dikkate o kadar çok film var ki, filmseverler merakla Filmekimi’nin başlamasını beklemeye başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu sene 14.’sü düzenlenen Filmekimi’nin programı dolu dolu. Festivalde, 3-11 Ekim tarihleri arasında Stephen Frears, Michel Gondry, Hirokazu Kore-eda, Nanni Moretti gibi yönetmenlerin eserleri dahil toplam 46 film gösterilecek.

Ben Hopkins’in Hasret’i ve Can Evrenol’un Baskın filmlerinin Türkiye prömiyeri yapılacağı Filmekimi, Ankara Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda 2-4 Ekim’de; İzmir Karaca Sineması’nda 9-12 Ekim’de; Trabzon Atapark Avşar Sinemaları’nda 16-18 Ekim’de; Bursa Cinetech Korupark Sinemaları’nda 23-25 Ekim’de ve Edirne Cinemarine Sinemaları Margi Outlet’te 23-25 Ekim’de gösterime çıkacak.

14. Filmekimi İstanbul Biletleri

“Filmekimi İstanbul” için biletler, Biletix’te, Atlas ve Rexx sinemalarında satılmaya başlandı. Gişe her gün 10.30-20.00 arasında açık olacak.

Filmekimi’nin İstanbul ayağının biletleri hafta içi gündüz seanslarında (11.00, 13.30, 16.00) sadece 7 TL, hafta sonu gündüz seansları ve tüm 19.00 seansları tam 17, indirimli 12 TL. Tüm 21.30 seansları 17 TL. Lale üyeleri bu yıl da biletlerini %25’e varan indirimlerle alabiliyor.

Filmekimi gösterim saatleri, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30.

14. Filmekimi, 10 gün boyunca Beyoğlu’nda Beyoğlu, Atlas, Kadıköy Rexx Sineması ve Ortaköy’de Feriye Sineması’nda sinefillerle buluşacak.

Yönetmen Sunumlarını Kaçırmayın

Filmekimi kapsamında Türkiye prömiyerlerini yapacak olan Hasret ve Baskın filmlerinin gösterimleri yönetmenlerinin sunumuyla gerçekleştirilecek. Hasret filminin yönetmeni Ben Hopkins, 3 Ekim Cumartesi Beyoğlu Sineması 16.00 seansındaki gösterime katılarak izleyenlerle buluşacak. Dünya prömiyerini Toronto’da yapan Baskın filmi 9 Ekim Cuma Atlas Sineması 21.30 gösterimi yönetmen Can Evrenol ve film ekibinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Filmekimi Filmleri

Festivalde gösterilecek filmler şöyle:

Mantıksız Adam / Irrational Man / Woody Allen

Filmin merkezinde yaşama arzusunu yeniden kazanmak isteyen felsefe profesörü Abe Lucas var. Hayatta ne zevk ne de bir anlam bulamayan Abe, duygusal açıdan dibe vurmuştur.

Dheepan-Jacques Audiard
Dheepan / Jacques Audiard

Dheepan / Jacques Audiard

Dheepan Paris’te Sri Lankalı üç mülteci üzerinden tüm dünyadaki sığınmacıların çektiği zorlukları ele alıyor. Dheepan “Pas ve Kemik” ve “Yeraltı Peygamberi” ile tanıdığımız Fransız yönetmen Jacques Audiard, inandırıcı karakterleri, sahici öyküleriyle her filminde meselenin “damarına” dokunmayı ve akılda kalıcı olmayı başaran bir yönetmen. Bu kez Paris dışında bir toplu konuta yerleştirilen ve aile taklidi yapan Sri Lankalı üç mültecinin hikâyesini anlatıyor. Sığınmacıların Avrupa ülkelerinin kapılarına dayandığı bir dönemde “Dheepan”ı seyretmek zihin açıcı olabilir

Bayan Amerika / Mistress America / Noah Baumbach

Başrollerinde Greta Gerwig, Loka Kirke, Heather Lind’in yer aldığı film, efsane bir şehir komedisi olmayı vaat ediyor. Noah Baumbach, “Frances Ha”dan sonra Greta Gerwig ile oyuncu ve senaryo yazarı olarak yeni bir işbirliğine daha imza atıyor. Sundance Film Festivali’nde Baumbach’ın en eğlenceli filmi olarak nitelenen “Bayan Amerika”, bir New York hikâyesi anlatıyor. Gerwig, şehri çok iyi tanıyan, maceraya açık Brooke karakterini canlandırıyor. Lola Kirke ise New York’un tadını çıkarmayı henüz öğrenmemiş Tracy’yi oynuyor.

The Measure of a Man-Stephane Brize
The Measure of a Man / Stephane Brize

İnsanın Değeri / The Measure of a Man / Stephane Brize

Film, işçi sınıfının sosyolojik yapısını anlatan sosyal gerçekçi dram. Filmde, birden bildiği tüm ahlaki değerlere karşı durmak zorunda kalan bir fabrika işçisinin hikâyesini anlatırken “aslında, insanın değeri nedir?”i sorgulanıyor. Cannes Film Festivali’nde Vincent Lindon’a En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran İnsanın Değeri / The Measure of a Man, işçi sınıfının sosyolojik yapısını anlatan sosyal gerçekçi dram. Yönetmenliğini Stephane Brize’nin yaptığı film, birden bildiği tüm ahlaki değerlere karşı durmak zorunda kalan bir fabrika işçisinin hikâyesini anlatırken “aslında, insanın değeri nedir?”i sorguluyor. Dardenne Biraderler’i anımsatan açık bir kapitalizm eleştirisi yapan film, özellikle başrolündeki Vincent Lindon’un performansıyla büyük övgü aldı.

Ixcanul Volcano-Jayro Bustamante
Ixcanul / Ixcanul Volcano / Jayro Bustamante

Ixcanul / Ixcanul Volcano / Jayro Bustamante

Kaqchikel Mayaları’ndan, ailesiyle birlikte bir kahve plantasyonunda yaşayan 17 yaşındaki Maria’nın ekseninde gelişen öyküsüyle izleyiciyi, şu ana kadar yılda en fazla 6 film çekilebilmiş Guatemala’dan gelen; gerçek bir karakterin yaşadıklarına dayanan bir kadın öyküsü. Jayro Bustamante’nin ilk uzun metrajlı filmi olan Ixcanul Guatemala’da gerçek ve aktif bir volkanın eteklerinde çekildi. Kaqchikel Mayaları’ndan, ailesiyle birlikte bir kahve plantasyonunda yaşayan 17 yaşındaki Maria’nın ekseninde gelişen öyküsüyle izleyiciyi, şu ana kadar yılda en fazla 6 film çekilebilmiş Guatemala’dan gelen; gerçek bir karakterin yaşadıklarına dayanan etkileyici ve alışılmışın dışında bir kadın öyküsü. İzleyiciyi Maya kültürü ve gelenekleriyle tanıştıran Ixcanul’un başrollerinde Maria Mercedes Coroy ve Maria Telon var. Film, 2015 Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülüne layık görüldü, Guadalajara’da ise En İyi Latin Amerika Filmi seçildi.

Life-Anton Corbijn
Life / Anton Corbijn

Life / Anton Corbijn

Fotoğrafçı ve yönetmen olan Anton Corbijn’ın filmi Life, Hollywood efsanesi James Dean ile Magnum fotoğrafçılarından Dennis Stock’un, Dean henüz dünya çapında bir yıldız olmadan, 1955 yılındaki yakın arkadaşlığının hikâyesini anlatıyor. Stock, bu başına buyruk, çılgın, neşeli ve yaramaz yeni aktörün fotoğraflarını çekmek için LIFE dergisini ikna eder. İkili, Los Angeles’tan New York’a oradan da Dean’in Indiana’daki aile çiftliğine doğru, kıtayı boydan boya geçen bir fotoğraf gezisine çıkar. Stock’un hayatını değiştirecek bu geziden geriye çağımızın en unutulmaz fotoğrafları kalacaktır. Berlin Film Festivali’nde ilk gösterimini yapan Life’ın müzikleri ise geçtiğimiz Aralık ayında Salon’da konser veren Owen Pallett tarafından bestelendi.

Lolo / Julie Delpy

Filme adını veren Lolo, annesini aşırı sahiplenen ve bu yüzden de annesinin yeni sevgilisine zorluk çıkartan ergen bir genç.

En Güzel Günlerim / My Golden Days / Arnaud Desplechin

Film ergenlik çağındaki gençlerin romantik hikâyesini anlatıyor.

The Witch / Robert Eggers

The Witch ile Sundance Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü alan Robert Eggers, insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden, New England’daki cadı avlarından esinleniyor. The Witch Genç yönetmen Robert Eggers “The Witch” ile yılın en iyi çıkış yapan sinemacılarından biri oldu. Sundance Film Festivali’nde çok iyi eleştiriler almakla kalmadı, yönetmen ödülünü de kazandı. Henüz geniş dağıtıma girmeyen “The Witch”, sinemaseverler tarafından yılın en merak edilen filmlerinden biri. Özellikle korku meraklılarının kaçırmaması gereken film, 1630’ların New England’ından bir dinsel fanatizm öyküsü anlatıyor.

Baskın / Can Evrenol

Baskın, beş polisin gece devriyesi sırasında gelen bir yardım çağrısı üzerine destek için gittikleri terk edilmiş tarihi bir Osmanlı karakolunda başlarına gelenleri konu eden bir geceyarısı filmi. Dünya prömiyerini bu ay Toronto Film Festivali’nin “Midnight Madness” seçkisi kapsamında gerçekleştiren Baskın, Can Evrenol’un aynı adlı ödüllü kısa filminden uyarlandı. Baskın’ın Türkiye prömiyeri, Filmekimi’nde yapılıyor.

Kronik / Chronic / Michel Franco

Kronik, Tim Roth’un canlandırdığı, bir bakımevinde ölüm döşeğindeki hastalarla ilgilenen bir erkek hemşirenin portresini çiziyor.

The Program-Stephen Frears
The Program / Stephen Frears

Son Efsane / The Program / Stephen Frears

Ünlü bisikletçi Lance Armstong’un hayatının beyazperdeye aktarıldığı filmde hakkında çıkan doping haberlerinin ardından 7 kez kazandığı Tour de France şampiyonluklarının elinden alınması ve spordan men edilmesine kadar devam eden tartışmalı süreçleri konu edilmiş.

Ex Machina / Alex Garland

Yapay zekâ ürünü bir “kadın robot deneyi”ni test eden bilim adamlarının hikâyesini anlatan Ex Machina, çağdaş bir Frankenstein yorumu olarak tanımlanıyor. Ex Machina Alex Garland, “Never Let Me Go”, “28 Gün Sonra” gibi filmlerin senaryolarından tanıdığımız bir isim. Yazıp yönettiği ilk film “Ex Machina” ise son yılların en beğenilen bilimkurgularından biri olarak önceki işlerinden daha dikkat çekici olmayı başardı. Hollywood’un yükselen yıldızı Alicia Vikander’in başrolleri Oscar Isaac ve Domhnall Gleeson ile paylaştığı film, yapay zekâ ürünü bir “kadın robot deneyi”ni test eden bilim insanlarının hikâyesini anlatıyor.

Tale of Tales-Matteo Garrone
Tale of Tales / Matteo Garrone

Bir Varmış Bir Yokmuş / Tale of Tales / Matteo Garrone

Kendisini çok seven kocasını feda etmeye hazır bir Kraliçe’nin savaşımından, bir Kral’ı baştan çıkarmaya çalışan iki gizemli kız kardeşe, dev bir pireyle uğraşırken kızının kalbini kıran başka bir Kral’a, güzellikle groteski katıştıran bu hikâyeler gotik bir hayal dünyasını beyazperdeye taşıyor.

Marguerite / Xavier Giannoli

Detone soprano Florence Foster Jenkins’in hikayesinden esinlenen film 1921 yılının Paris’inde geçiyor.

Ben, Earl & Ölen Kız / Me and Earl and the Dying Girl / Alfonso Gomez

Film, lise son sınıfta olan ve okulunu huzurla bitirmek uğruna kimseyle yakınlaşmamayı tercih eden Greg’in kanser hastası sınıf arkadaşı Rachel’a yardımcı olmasıyla birlikte gerçek dostluğu keşfetmesini konu alıyor. Sundance Film Festivali’nden hem Jüri Büyük Ödülü’nü hem de İzleyici Ödülü’nü kazanan film, genç yazar Jesse Andrews’in romanından uyarlandı. Alfonso Gomez-Rejon’un yönettiği film, ABD’de çok olumlu tepkiler aldı. Komedi ile dram arasında gidip gelen film, liseden mezun olmaktan başka hiçbir şey düşünmediği için insanlardan uzaklaşan Greg’in kanser hastası Rachel ile olan dostluğunu anlatıyor.

Microbe & Gasoline / Michel Gondry

Uyumsuz liseliler Mikrop ile Gazolin yakın arkadaş olurlar. Okul bitip yaz tatili başladığında ilk işleri derme çatma bir “tekerlekli ev” inşa edip kendilerini yollara vurmak olur. Elbette yolda hem tuhaf tiplerle karşılaşır hem de ilginç maceralar yaşarlar.

İnatçılar / Rams / Grimur Hakonarson

40 yıldır birbiriyle konuşmayan, hayvancılık yapan iki kardeş, Gummi ve Kiddi’nin koyunlarını kurtarmak amacıyla bir araya geldiği bu film, dokunaklı, insancıl ve kuzeyli mizahını esirgemeyen bir dram.

Carol / Todd Haynes

Filmde 1950’lerin New York’unda iki kadının yasak aşkı anlatıyor. 2015 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye aday olan, En İyi Kadın Oyuncu (R. Mara) ve Kuir Palmiye ödülleri kazanan filmin başrollerinde Cate Blanchett ve Rooney Mara yer alıyor. Carol Patricia Highsmith’in kendi deneyimlerinden de esinlenerek yazdığı “Carol”, 11 yıllık bir yapım sürecinden sonra beyazperdede. “I’m not There”, “Velvet Goldmine” gibi filmleriyle tanıdığımız Todd Haynes’in yönettiği film, 1950’li yılların New York’unda iki kadının aşkını anlatıyor. Film, Cannes’da Rooney Mara’ya en iyi kadın oyuncu ödülünü getirirken, Queer Palmiye’yi de kazanmıştı. Carol rolünde Cate Blanchett’in oynadığını da hatırlatalım.

Hasret / Yearning / Ben Hopkins

Film, İstanbul’a film çekmeye gelen küçük bir çekim ekibinin hikâyesini anlatıyor. Yönetmen Hopkins, günden karanlığa, yaşayan şehirden geçmişin şehrine doğru geçerken İstanbul’un birçok yönüne değiniyor.

Emanet / Coin Locker Girl / Han Jun-Hee

Film, metro istasyonunda terk edilen bir bebeğin bir mafya örgütünün lideri olan kadın tarafından sahiplenilmesini ve kızın yıllar sonra kadının otoritesini ve yetiştirilişini sorgulamasını konu alıyor.

Umudun Tarifi / An / Naomi Kawase

Küçük bir fırın mutfağında “an” adı verilen fasulye ezmesinin Tokue adında yaşlı bir kadın tarafından yapılmasıyla başlayan bu hikâye, gün geçtikçe fırının sahibi Senataro ile Tokue arasında farklı dostluklara ve geçmişe yapılan yolcuklara kapısını aralıyor.

Our Little Sister-Hirokazu Kore-eda
Our Little Sister / Hirokazu Kore-eda

Küçük Kız Kardeşim / Our Little Sister / Hirokazu Kore-eda

Büyükannelerine ait bir evde oturan üç yetişkin kız kardeş, yıllardır görmedikleri babalarının cenazesinde onlu yaşlarındaki utangaç üvey kız kardeşleri Suzu’yla tanışırlar. Kızı çok sevip yanların alan kızkardeşler, ailelerine yeni katılan bu kızla gitgide yakınlaşırlar.

The Lobster / Yorgos Lanthimos
The Lobster / Yorgos Lanthimos

The Lobster / Yorgos Lanthimos

. Film, bekâr olmanın yasadışı olduğu ve bu suçu işleyenlerin seçtikleri bir hayvana dönüştürüldüğü tuhaf, gerçeküstü, sıra dışı bir dünyada geçiyor. The Lobster Cannes’da yaptığı sükseden sonra yılın en merak edilen filmlerinden biri olan “The Lobster”, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un ilk İngilizce filmi. Colin Farrell, Rachel Weisz gibi yıldızlara rağmen filmde Hollywood sermayesi yok. Bir kara mizah örneği olan “The Lobster” bekâr oldukları tespit edilen ve 45 günde kendilerine bir eş bulamayan insanların yasa gereği bir hayvana dönüştürülüp ormana gönderildiği distopik bir gelecekte geçiyor

El Club / The Club / Pablo Larrain

El Club, Şili’de bir sahil kasabasında işledikleri suçlar yüzünden Kilise’den uzaklaştırılmış bir grup rahibin günahlarıyla yüzleşmesini, karanlık bir atmosfer ve sakince açılan bir hikâye örgüsüyle anlatıyor. El Club 2013’de yabancı film dalında Oscar’a aday olan “No”- nun yönetmeni Şilili Pablo Larrain’in yeni filmi “El Club”, Katolik Kilisesi’ne getirdiği sert eleştiriyle gündeme geldi. Geçtiğimiz Berlin Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü kazanmayı başaran film, Şili’de bir sahil kasabasında işledikleri suçlar yüzünden kiliseden uzaklaştırılmış bir grup rahibin günahlarıyla yüzleşmesini anlatıyor. “El Club” karanlık atmosferi ve oyunculuk performanslarıyla öne çıkıyor

Mükemmel Bir Gün / A Perfect Day / Fernando León de Aranoa

Film, silahlı çatışmanın sürdüğü bir bölgede, bir su kuyusundan bir cesedi çıkarmaya çalışan insani yardım işçilerini konu eder.

Sakin Batı / Slow West / John Maclean

  1. Yüzyılın sonlarında, Vahşi Batı’da geçen filmde, sevdiği kadının peşinden Amerika’ya seyahat eden aristokrat bir İskoç ailesinin 16 yaşındaki genç oğulları, bölgenin zorlu şartlarında ona eşlik etmesi için gizemli ve güçlü bir gezginle anlaşır.

Knight of Cups / Terrence Malik

Knight of Cups, kendini sisteme kaptırmış umutsuz bir adamın hikâyesini, nasıl ayartıldığını, şöhretini ve aşırılığı anlatıyor.

Güneş Tepedeyken / The High Sun / Dalibor Matanic

Film, Yugoslavya iç savaşının üç ardışık döneminde aynı oyuncuların farklı karakterleri canlandırdığı üç imkânsız aşk hikâyesini anlatıyor.

Paulina / La Patota / Santiago Mitre

Paulina, fedakâr ve idealist bir kadın öğretmenin Arjantin’in ücra bir bölgesinde başından geçen olayları anlatan; adalet, dirayet ve fedakârlık kavramlarının sınırlarını yoklayan, cesur bir siyasal gerilim.

Annem / Mia Madre / My Mother / Nanni Moretti

Film, varoluşsal bir krizin ortasında kalan yönetmen Margherita’nın ölümcül bir hastalıkla uğraşan annesi, huysuz başrol oyuncusu ve ergenlik çağındaki kızıyla baş etmeye çalışmasını izliyor.

Babam / Babai / Visar Morina

Kosova savaşı öncesinde hayatlarını sigara satarak geçindiren bir baba-oğulun hikayesini anlatılıyor.

Annemle Geçen Yaz / The Second Mother / Anna Muylaert

Film, Brezilya’da aile ve sınıf meselelerini yeni, çağdaş ve tempolu bir tarzda ele alıyor.

Son of Saul / Laszlo Nemes
Son of Saul / Laszlo Nemes

Saul’un Oğlu / Son of Saul / Laszlo Nemes

Filmde izleyiciyi 1944 yılına, Auschwitz imha kampına götürüyor. Kampta Nazilerle işbirliği yapmaya zorlanan Yahudi mahkûmlardan Saul’un görevi, cesetleri yakmaktır. Saul’un Oğlu Macar yönetmen Laszlo Nemes, ilk uzun filminde 1944 yılında, Auschwitz kampında Nazilerle işbirliği yapmaya zorlanan Yahudi mahkûm Saul’un hikâyesini anlatıyor. “Saul’un Oğlu”, Cannes’da Büyük Ödül’ü kazanmış ve FIPRESCI tarafından da en iyi film seçilmişti. Yabancı dilde film dalında Oscar’ın favorilerinden biri olan yapıt, soykırımı istismar malzemesi haline getirmeden, gerçekçi bir tarzda anlatmasıyla dikkat çekiyor.

Aşk Vadisi / Valley of Love / Guillaume Nicloux

Filmde, intihar eden oğulları Michael’dan bir mektup alınca yıllar sonra yeniden buluşmayı kabul eden bu acılı çiftin hikâyesi anlatılıyor.

London Road / Rufus Norris

London Road, 2006 yılında Ipswich’te beş genç kadının canice öldürüldüğü ‘Suffolk Canisi’ cinayetlerinin yankılarını ve etkilerini ele alıyor.

Nahid / Ida Panahandeh

Filmde, İran’daki boşanmış kadınların çocukların velayeti ve hülle nikâhı gibi sorunlarını ele alıyor.

Hazine / The Treasure / Corneliu Porumboiu

Film, Romanya’da komünist dönem öncesi arka bahçelerine gömülmüş bir hazineyi bulmak için iki komşunun yaptığı iş birliğini konu alıyor.

Arjantin / Zonda: Folclore Argentino / Carlos Saura

Arjantin’in farklı bölgelerinde çekilmiş görüntüler ve ülkenin en iyi müzisyenleri tarafından seslendirilen geleneksel şarkılar sayesinde Arjantin şiirsel, büyüleyici bir nitelik kazanıyor.

Aşka Özgürlük / Freeheld / Peter Sollett

Aşka Özgürlük, Laurel Hester ile Stacie Andree’nin gerçek aşk hikâyesiyle eşitlik, adalet ve medeni haklar mücadelesini anlatıyor.

Gençlik / Youth / La Giovinezza / Paolo Sorrentino

Film, iki eski arkadaşın ilişkileri, gençlik anıları ve hayatlarını gözlerinden geçirmesini anlatıyor. Dünya prömiyerini Cannes’da yapan Gençlik, Sorrentino’nun farklı kamera açıları, çarpık yüzler, stilize görseller ve olağanüstü müzikler geçidiyle izleyiciye nefes kesici bir seyirlik sunuyor. Filmin başrollerini Oscar’lı aktör Michael Caine, 2006’da İstanbul Film Festivali’nde Sinema Onur Ödülü alan Harvey Keitel ve Rachel Weisz paylaşıyor.

Sessiz Çığlık / Louder Than Bombs / Joachim Trier

Sessiz Çığlık etkileyici bir psikolojik dram. Sessiz Çığlık, bir ailenin hayalleri, düş kırıklıkları ve sırlarının portresini çiziyor.

Yeni Ahit / The Brand New Testament / Jaco Van Dormael

Filmde Tanrı’nın Brüksel’de yaşadığı ve on yaşındaki kızı Ea ile arasındaki huzursuzluğun sıra dışı ve eğlenceli hikâyesine tanıklık ediyoruz.

Saltanatın Mezarlığı / Cemetery of Splendour / Apichatpong Weerasethakul

Filmde Khon Kaen’da yaşayan orta yaşlı bir ev kadınının bir klinikte gizemli bir uyku hastalığına kapılan askerlerle ilgilenmesi konu alınıyor.

Darmadağın / Disorder / Maryland / Alice Winocour

Filmde, eski bir paralı asker olan Vincent’ın Lübnanlı bir işadamının eşini ve çocuğunu korumak için işe alınması, Vincent’ın savaş travmasıyla paranoyaya kapılması ve sonrasında gelişen olaylar ele alınıyor.

Desde Alla / Lorenzo Vigas
Desde Alla / Lorenzo Vigas

Uzaktan / Desde Alla / Lorenzo Vigas

Film, 50 yaşındaki bir adamın 17 yaşındaki bir gençle tanıştıktan sonra hayatındaki sonsuza kadar değişen hayatını konu alıyor. Uzaktan (Desde Alla) Filmekimi, Venedik’te Altın Aslan’ı kazanan Venezüella yapımı “Uzaktan”ı (Desde Alla) gecikmeden sinemaseverlerle buluşturuyor. 50 yaşında bir adamla 17 yaşındaki bir gencin ilişkisini anlatan “Uzaktan”, büyük ödül için favori gösterilmese de Venedik’in öne çıkan filmlerinden biriydi. Jüri üyeleri Alfonso Cuaron ve Nuri Bilge Ceylan tarafından da desteklenen, iyi çizilmiş karakterleriyle sivrilen bu ağır tempolu film, Lorenzo Vigas’ın ilk yönetmenlik denemesi.

Dağlar Uzaklaştığında / Mountains May Depart / Jia Zhang-ke

1999, 2014 ve 2025 yıllarında Çin ve Avustralya’da geçen film, parçalanan bir aile üzerinden kültürel değişim ve tüketici hırsının izlerini sürerek Çin’in ekonomik ve toplumsal dönüşümünü ele alıyor.

filmekimi-2

Filmekimi seanslarına Filmekimi resmi sitesindenden ulaşılabilir.