Ereğli Ve Mitolojik Mağaralar

0
263
Ereğli Ve Mitolojik Mağaralar

Ereğli, adını mitolojik kahraman olan Herkül’ den almıştır.  Ereğli, Anadolu uygarlıklarının, binlerce yıllık kesişme noktası sayılabilir. Yunan mitolojisinin en çarpıcı öykülerinden olan Herkül’ün (Herakles) Cehennemin kapısını bekleyen üç başlı canavar köpek Kerberos’u yakalaması öyküsü de Ereğli’de geçmektedir.

Roma ve Bizans döneminden bu yana, bölgenin kutsal bir mekâna dönüştüren mağaralar üç adettir. Hristiyanlığın ve İsevi bilincin yasaklandığı günlerde ibadethane olarak kullanılan mağaralardan biri olduğu için dinsel açıdan önemi büyüktür. Günümüzde Hristiyan inancı taşıyanların, kutsal hac görevlerini yerine getirmek için Ereğli ilini ziyaret ettikleri söylenir.

Ereğli ilini kadim ve kutsallaştıran öğelerden bir diğeri ise Yunan mitolojisine göre, Cehennem ağzı mağarasının Ereğli’ de olmasıdır. Ereğli’ de var olan kömür ocakları ve mitolojik efsanede bahsi geçen temsillerin tümü bahsi geçen yerin ve mağaraların Ereğli’ de olduğunun ispatı niteliğindedir. Mitolojide bahsi geçen bir diğer karanlık kahraman ise Kerberos’ tur.

Kerberos, üç ağızlı, dev bir köpek olarak kabul edilir. Efsanelerde karanlık güçleri taşıyan kahramanlar genellikle iri ancak güçsüz olarak temsil edildiğinden, Herkül-Kerberos mücadelesinde elbette Herkül kazanmıştır. Kerberos, cehennemin bekçisi olan canavar olarak tanımlandığı için Hristiyan kültüründe ki eserlerde Kerberos, üç başlı, ejderha kuyruklu ve sırtı yılan başları ile ayrıca temsil edilmektedir.

PAYLAŞ
Önceki İçerikMektup / Öykü
Sonraki İçerikKargalar Şehri / III. Bölüm Kokudan Sonra
Tülay Çağlar Kadı
İletisim Sanatlari fakultesi mezunudur. Akademik öğrenimine, İstanbul Ünversitesi Tarih öğrencisi olarak devam etmektedir. Arkeoloji, sanat ve tarih ve sosyoloji ilimleri kişisel ilgi alanlari olan yazarimiz, 2004 senesi itibari ile Sabah gazetesi başta olmak üzere birçok medya yapısında görev almıştır. Şimdilerde ise çalışmalarına, özel öğrenim kurumlarının yayınlarına bireysel olarak destekleyerek devam etmektedir. Sanat ve sanat severlerin yaşama dair bakış açılarını ve deneyimlerini röportaj sonrası desteklediği yazılar ile Sanat Duvarı takipçilerine, 2015 senesi itibariyle ulaştırmaktadır. Değerli yorum ve önerileriniz ile buluşmak üzere.