Edebiyatta Sürrealizm Etkisi

1
1742
Edebiyatta Sürrealizm Etkisi
Edebiyatta Sürrealizm Etkisi

Diğer adı Gerçeküstücülük olan sürrealizm, birinci ve ikinci dünya savaşları arasında gelişme göstermiştir. “Sürrealizm Manifestosu”nu hazırlayan şair Andre Breton’a göre sürrealizm, bilinç ile bilinç dışını birleştiren bir yoldur. Sürrealizm akımı sanılanın aksine gerçek dışı değil gerçeğin insan üzerindeki etkisi şeklinde yorumlanabilir.

Sürrealizm Nedir?

Sigmund Freud’dan etkilenen Andre Breton için bilinç dışılık düşün temel kaynağı, deha ise bu bilinç dışı dünyasına girebilme yeteneğidir. Andre Breton’un yanı sıra birçok şair, yazar ve ressam sürrealizm akımına örnek verilebilir. Benjamen Peret’ten Louis Aragon’a, Arthur Caravan’dan Rene Magritte’ye kadar uzanan geniş bir akımdır.

Sürrealizm akımının geçmişte en bilinen ressamı Salvador Dali’dir. Salvador Dali ressamlığın yanında başka akımlardan etkilenerek yaptığı heykelcilik sanatı ve fotoğrafçılık ile de ilgilenmiştir. Bunlar; Dadaizm ve Kübizm’dir. Fakat konumuz Sürrealizm olduğundan bu akımlara kısaca değinip geçeceğim.

Dadaizm Nedir?

Dadaizm, bir protesto akımıdır. Mantıksızlığı ve var olan düzeni reddetmektir. Kübizm ise anlatılan konuyu geometrik şekillerle gösteren ve bir devrime yol açan Fransız sanat akımıdır. Böylece kısa bilgilendirmeden sonra Sürrealizme geçebiliriz.

Dadaizm akımını oluşturmak için birçok teknik kullanılmıştır. Bunlar; özdevim, kalligram, dekalkomani, grataj, istemsiz heykelcilik olarak sıralayabiliriz. En önemli teknikler bu sıraladıklarımdır. Fakat bunların yanında bazı tekniklerde kullanılmıştır. Bunlar ise kolaj, kesip-biçme, yansılama ve üst özdevimdir.