Sırt çantalı gezginlerin, turistlerin ve hem doğaya karışıp hem de kültürel bir gezi yapmak isteyenlerin uğrak yeri olan Olimpos Antalya’ya bağlı Tahtalı Dağı’nın 10 km güneyinde kalan antik bir kenttir. Antik Yunanca’da ‘ulu dağ’ anlamına gelen Olimpos (Olympos) da adını Tahtalı Dağı’ndan almaktadır.
Olimpos Nerede?
Antalya-Kumluca karayolundan güneye ayrılan iki sapaktan da ulaşım sağlanan Olimpos’a ayrıca Kumluca tarafından gelindiğinde Adrasan girişi, Kemer yönünden gelindiğinde ise Olimpos girişi kullanılarak ulaşılır.
Kent girişine ormanın içinden geçilerek ulaşılır. Girişi ücretli olup Müze kartla giriş sağlanabilen Olimpos, Caretta Caretta kaplumbağalarının yavrulama bölgesinde bulunduğundan sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Bu sebeple büyük turistik organizasyonlar yapılması da engellenmiştir. Pansiyon olan ağaç evleriyle de turist çeken kent, antik tarihi nedeniyle gidenlerin soluğunu kesmektedir. Bu pansiyonlardan biri olan Yakamoz Pansiyon, müşterilerine portakal bahçesi içinde huzurlu bir tatil deneyimi sağlıyor.
Antik Kent Olarak OLİMPOS
Likya Birliği’nden üç oy hakkına sahip altı şehirden biri olan Olimpos, Antik Likya medeniyetinin en büyük ve en gelişmiş şehirlerinden biriydi. Kentin temellerinin MÖ 300 yıllarında eski Helenistik dönemde atıldığı düşünülmektedir. Fakat tarihi kayıtlarda ilk defa MÖ 78 yılında Sicilya’daki Roma Valisi Sevilius Vatia’nın bir korsan olan Zenicetes’i deniz savaşında yendiği sene yer almıştır. Gemilerini gizli limanlara saklayıp tüm kıyı şeridini ele geçiren Zenicetes, Olimpos’u kale olarak kullanmaya başlamıştır.
Korsan saldırılarından sonra nüfusu azalan şehir MS 43 yılında Roma hakimiyetine tekrardan girmiştir. Günümüzde ormanın içinde, ağaçların arasında Helenistik, Roma Bizans dönemine ait kalıntılara rastlanabilir.
Irmağın güney kıyısında sadece girişinin bir yanı iyi korunmuş Helenistik döneminden kalma küçük bir tiyatro ve ırmak ağzının 150 m kadar batısında yer alan Roma İmparatoru Marcus Aurellius adına yapılmış bir tapınağın kapısı zamanımıza ulaşmış durumdadır. ‘Kaptan Eudemos Lahdi’ ve iç duvarlarıyla dikkat çeken Bizans Kilisesi kalıntıları kültür ve sanat meraklılarının en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır.
Gezilecek Yerleriyle OLİMPOS
Efsanelere konu olan Olimpos’un, sahile 1 saat uzaklıktaki Çakaltepe olarak anılan yükseltinin güney yamacından devamlı olarak çıkan alevleri oldukça yoğun talep görmektedir. Chimera adlı ağzından ateşler saçan bir canavarın bu alevlere neden olduğu düşüncesi ise Bellerophon ve Chimera efsanesinden gelmektedir. Fakat yapılan araştırmalarla yalnızca metan gazı çıkışı olduğu bulunmuştur. Olimpos plajı ile Çıralı plajı arasındaki dağın uzantısında bulunan büyük delikten dolayı yöre halkının ‘Deliktaş’ olarak adlandırdığı Olimpos’ta bulunan Yakamoz Pansiyon müşterilerine sağladığı konfor, tekne turu, Yanartaş turu ve ATV turlarıyla harika bir tatil imkanı sunmaktadır.