Dil Öğrenmek - Okumayı Öğrenmek

Okumayı öğrenme sadece okumak değildir. Anlamak ve anlatmaktır da.

Bir sözlüğü derinden anlayamayız. Çünkü sözlük genellikle derin açıklama yapmaksızın öğretir. Bir kelime sadece bir kelime değildir. Bir kelimenin cümledeki yerine göre  anlamı çıkarılır…

(İyi bir sözlükte) Biz her kelimeyi farklı örneklerde, bağlarda görürüz. Sözlüğe bakarak bir kelimenin anlamını tam da öğrenemeyiz. Kelimeyi sadece bir dizi başka kelimelerle öğreniriz. Peki bu açıklayıcı mıdır?  Eğer kelimenin gerçekliğine gidip bakarsak onun karşılığı olan çok fazla çeşitlilik görürüz ki bu da bizi şaşırtabilir. Çözüm için belki de anlam daraltılmalıdır.  Dolayısıyla dilin verili şartlar içinde yapılandırılması belki de daha doğrudur… Yapılandırmada rastgelelik tehlikeli olur. Bu şekilde bir hipotez oluşturmak bile daima bir risk almaktır.

Kelimenin birbiriyle ve kendi kendisiyle ilişkisi ve kelimenin kendisinin,  kendi gerçekliği ile olan ilişkisi nasıldır? Bir dili ya da onun yoluyla bir şeyi öğrenirken tuzağa düşer miyiz?

Peki, biz bir dili ya da başka bir şeyi (dil yoluyla) tehlikeye düşmeksizin nasıl öğreniriz?

PAYLAŞ
Önceki İçerikSöyle Ne Olur
Sonraki İçerikİstanbul’dan Sana Mektup Var
Berrin Akıncı Nalbantoğlu
Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Çoğrafya Fakültesi "Felsefe Tarihi" bölümü mezunudur. Uzun yıllardır MEB'e bağlı okullarda felsefe öğretmenliğini devam ettirmektedir. Felsefenin yanı sıra resim ve edebiyatla yakından ilgilidir. Ressamlık ve öykü yazarlığı deneyimleri bulunmaktadır. Bunların haricinde felsefe, edebiyat ve resim üzerine yazar ve düşünür...