Covid-19 ile Türkiye’de nüfusun çoğunluğunun zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaya, özel şirketlerin ve kamu çalışanlarının bir bölümünün evden çalışmaya başladı ve okullar uzaktan eğitime başladı. Fiziki virüse karşı savunmaya geçerken tamamen dijitale dönüşen dünyamızda dijital virüslere karşı da önlemleri almak gerekiyor. Siber saldırganlar internetin küresel olarak kullanımındaki artıştan yararlanmaya çalışacak ve saldırılarına ivedilikle devam edecektir.
Siber saldırılarda siber saldırganlar elektronik ortamda saklanan verileri ele geçirmeye çalışır ve bunun için ağ üzerinden, e-posta üzerinden, sosyal medya üzerinden saldırıda bulunabilecekleri gibi yazılım açıklarından yararlanabilir veya zararsız gibi gözüken yazılımları da verileri ele geçirmek adına yayabilirler. Siber saldırılar jenerasyon olarak 5. Dönemdedir. 5. Jenerasyon saldırıları çok yönlü ve entellektüel bir şekilde gerçekleştirilmekteyken bu kompleks saldırılar basit bir oltalama e-postası ile başlatılabilir.
Ağ Güvenliği Nasıl Sağlayabilirsiniz?
Ağ güvenliği, ağın ve içinde seyahat eden verilerin bütünlüğünü ve erişilebilirliğini korumak adına uygulanan eylemlerin bütünüdür. Bağlandığınız internet ağına erişimi yönetmek, ağı kötücül yazılımlardan korumak, uygulama güvenliği sağlayarak ağa üçüncü partilerin erişimini engellemek, veri yedeklemek, e-posta güvenliğini sağlamak, güvenlik duvarı kullanmak, saldırı tespit ve engelleme sistemi kullanmak, cihaz güvenliğini sağlamak, örneğin Rusya VPN kullanmak, web güvenliğini sağlamak ağ güvenliği için uygulayabileceğiniz yöntemlerdendir.
Ağ Erişim Yönetimi: İnternet ağınıza istenmeyen kullanıcı ve cihazların erişmesini engelleyebilmelisiniz. Ev veya iş ağında erişim yönetimi ile istenmeyen kişi veya cihazların ağ içindeki verilere ulaşması engellenebilir.
Kötücül Yazılımlara Karşı Önlemler: Virüsler, solucanlar ve benzeri kötücül yazılımlar ağ içinde yayılmaya çalışırlar ve ağ içindeki cihazları ele geçirebilirler. Bu kötücül yazılımlara karşı hem ağ güvenliği hem de ağda kullanılan cihazların güvenliği sağlanmalıdır.
Uygulama Güvenliği: Güvenilir olmayan veya güncel olmayan uygulamalar aracılığı ile siber saldırganlar ağınıza erişim sağlayabilirler. Güvenlik prosedürleri aracılığıyla yazılımların ve uygulamaların siber saldırılara karşı korunması sağlanırken ağ içindeki cihazlarda güvenilir olmayan uygulamaların kullanımından kaçınılmalıdır.
Veri Kaybını Önleme: Ağ içinde önemli olan verilerin ağ dışına taşınmasını engellemek amacıyla veri yönetimi yapılmalı ve hassas bilgiler yedeklenmelidir.
E-posta Güvenliği: Oltalama saldırıları siber saldırganların bir ağı ele geçirmek için başvurdukları en yaygın yöntemlerden biridir. E-posta güvenliğini sağlamak için şifreleme araçları ve antivirüs programları kullanılabilir.
Güvenlik Duvarı: Güvenlik duvarları ağ ve internet arasında bir bariyer görevi görerek veri trafiğinden neyin çıkacağını veya neyin gireceğini kontrol ederler.
Saldırı tespit ve engelleme: Saldırı tespit sistemleri ağ trafiğini tararlar ve saldırıları tanımlayıp engelleyebilirler.
Mobil ve Wireless cihaz güvenliği: Wireless cihazlar siber saldırganlar tarafından ele geçirilebilir ve bu hem ağ trafiğini hem de ağdaki diğer cihazların da güvenliğini tehdit eder.
VPN (Sanal Özel Ağ): VPN ağ ve cihaz arasında şifreli bir iletişim oluşturulmasını sağlayan ve kimlik doğrulama gerçekleştiren bir teknolojidir. VPN ile bağlanılan ağ güvenli olmadığında dahi şifreleme ile kendi verilerinizi ve bilgisayarınızı güvende tutabilirsiniz.
Web Güvenliği: Kötücül yazılımlar ile web tabanlı siber tehditlere de maruz kalabilirsiniz. Tarayıcı üzerinden siber saldırılara uğrayabilirsiniz.
Cihazınızda lisanslı bir antivirüs kullanın ve HTTPS Everywhere gibi bir eklenti ile web siteler ile şifreli bağlantı kurun. Cihazınızda VPN kullanarak ağ içinde veri paketlerinizi şifreleyin ve anonimlik elde edin. Uygulama ve işletim sistemlerini güncellemelerini zamanında gerçekleştirin. Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, DNSBL (Domain Name Service – Etki Alanı İsim Hizmeti) sistemi ile e-posta göndericisinin güvenilirliğini kontrol edebileceğinizi belirtiyor.