Cep telefonlarının olmadığı bir dünyada yaşasak nasıl olurdu acaba? Dijital Cumhuriyetinin çocukları olarak bu sorunun ne kadar ürkütücü olduğu aşikar. Çünkü cep telefonu ile o kadar çok özdeşleşmişiz ki, aynaya bakıp kendimizi göremememiz kadar endişe verici bir durum!

Bir cep telefonu bir insanın ne kadar hayatını etkileyebilir ki? 1973 yılında keşfedilen ve süregelen cep telefonları hayatımızın adeta vazgeçilmezi. Dünyanın en iyi icatlarından biri ve iletişim açısından inanılmaz bir teknoloji. Artık cebimizde bir aksesuar olan cep telefonları, teknoloji dünyasının bizlere armağan ettiği, elimizden düşüremediğimiz bir oyuncak. Melodisinin, ses tonu ve mesaj bildirimlerinin sustuğu, internet,  mail, sosyal medyanın olmadığı, oyun oynayamadığınız, video izleyemediğimiz, fotoğraf çekemediğimiz, rastgele selfie yapamayacağımız, bazı durumlarda alarm, bazı durumlarda el feneri olarak kullandığınız cep telefonlarının elinizden alındığını düşünebiliyor musunuz?

O zaman bir odanın içinde hayal edin kendinizi. Etrafınızda var olan objeleri gözlemleyin. Sonra odanın ışığını kapatın. Zifiri bir karanlık içinde hiçbir yere çarpmadan kapıya doğru hareket edin. Ya da saniyeler öncesinde aşina olduğunuz odada elinizle koymuş gibi objeleri seçmeye çalışın. Ne kadar vahim bir durum değil mi? Oysa her gün nefes aldığımız bir oda. Tüm alışkanlıklarımız ne kadar da çabucak değişiverdi. İşte tamda bu noktada irdelememiz gereken bir takım konular var.

Cep telefonların tarihine bakıldığında çok hızlı bir teknolojik gelişme görürüz.
Cep telefonların tarihine bakıldığında çok hızlı bir teknolojik gelişme görürüz.

Cep Telefonu Olmasaydı Ne Olurdu?

Cep Telefonu olmasaydı ne olurdu? Geçtiğimiz günlerde eve gelen bir komşumuz, sevdiği TV programını kaçırmamak için başından geçen ilginç bir durumu paylaştı. Koltuğun yastıkları arasında kaybolan televizyon kumandasını bulamayınca içeriye seslenerek “biri şu kumandayı çaldırsın” demiş.

Buradan da anlaşılacağı üzere cep telefonları hayatımıza o kadar nüfuz etmiş ki adeta tüm dalga ve frekansları genlerimizde dolaşıyor.

  • Sokakta yürüyen 5 insandan 4’ünün elinde cep telefonu var.
  • Toplu taşıma araçlarında herkesin başı öne eğik ve herkesin elinde bir cep telefonu var.
  • Kafanızı çevirip yoldan geçen arabalara baktığınızda aracın içinde de cep telefonu ile konuşan insanları görürsünüz.
  • Kafe ve restoranlara, çay bahçelerine bakın herkesin masasında bir cep telefonu görürsünüz. Asıl vahim olan aynı masada oturan insanların birbirilerinin yüzüne bakmadan sürekli elindeki cep telefonuna bakması durumudur.
  • Cep telefonları hayatımızda o kadar çok yer edindi ki konser alanlarında bile bir dönem popüler olan çakmakların bile yerini aldı.
  • IDC’in (Worldwide Mobile Phone Tracker) raporuna göre 2007 yılından sonra tüm dünyada akıllı cep telefonu satışlarının artış göstermesi ile ilerleyen yıllarda kullanıcı sayısının giderek artacağı belirtiliyor. 2013 yılında tüm dünyada akıllı telefon sayısı artışı toplam 5 milyar kişiyi aşmış durumda.
  • Dünyada toplam cep telefonu kullanıcı sayısı 7 milyar civarındadır.
  • Ülkemizde her yıl 17 milyona yakın cep telefonu ithal ediliyor.
Dünyada belkide en çok kullanılan teknolojik ürün cep telefonlarıdır.
Dünyada belkide en çok kullanılan teknolojik ürün cep telefonlarıdır.

Akıllı telefonların her yıl şaşırtan yeni modelleri 2018 yılında daha da katlanacağına benziyor. Eskiler bilirler. Cep telefonu ile ilk kez tanışanlar, bu cihazla sadece konuşma yapabiliyor, çok nadir de olsa oyun oynarlardı. İnternetin cep telefonu ile buluşması ve yaygın hale gelmesi ile bir dönem televizyon, bilgisayarla yaptığımız her şeyi artık cep telefonu aracılığı ile yapabiliyoruz. Hal böyleyken cep telefonlarının olmadığı bir dünya hayal bile edilemiyor.

Cep Telefonu Kullanımı İstatistikleri

The World FactBook verilerine göre dünya üzerinde cep telefonu kullanımı konusunda ilk 10 ülke arasında; Çin, Hindistan, Amerika, Brezilya, Rusya, Endonezya, Japonya, Almanya, Pakistan, İtalya yer alıyor. Türkiye 15. sırada yer alırken, dünya üzerinde en az cep telefonu kullanan ülke ise Portekiz.

Cep telefonları alışkanlık mı? Yoksa alışkanlıklarımızın da ötesinde bir bağımlılık mı?

Cep Telefonu Kullanımı İstatistikleri
Cep Telefonu Kullanımı İstatistikleri
PAYLAŞ
Önceki İçerikKırmızı Gül Demet Demet (Türküsü ve Öyküsü)
Sonraki İçerikGerçek Sevginin Peşinde Bir “Aylak Adam”
Mehmet Şeylan
1984 Iğdır doğumlu. University of Southern California mezunu. Sinema yazarı-Senarist. Kabe Hacerül Esved 2015, Sarı Siyah 2013, Migale 2012 Sinema filmlerinin senaryo yazarı. Belgesel, Dizi, Reklam ve Tanıtım filmlerini içeren projelerde yer aldı. Sanat ve Sinema siteleri için zengin içerikler üzerine araştırma yapmaktadır.