Merhaba değerli Sanat Duvarı sakinleri, bu ilk yazımda sizlerle fotoğrafçılıkla ilgili bir şeyler paylaşmak istedim ve kullanmasını sevdiğim, güzel bir mod olan; “ Bulb Modu’nu ” seçtim sizler için. Bu ilk yazım olduğu için sürç-i lisan edersem kusuruma bakmayın…
Fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin bildiği üzerine; fotoğraf makinesini kullanırken dikkat etmemiz gereken değerler vardır ve diyafram ve enstantane bunlardan sadece ikisidir. Diğerlerine değinmeyeceğim yoksa bu yazı burada bitmez. Diyafram; ışığın sensöre düşmesini sağlayan bir değerdir, enstantane değeri ise; ışığın sensörde ne kadar kalacağını gösterir bize. Genel olarak fotoğraf makinelerinde diyafram değerleri 2.8 ile 16, enstantane değerleri ise; 30’’ ile 1/4000’’ arasındadır. ( Tabii bu değerler lense göre değişiklik göstermektedir, ). Diyafram değeri ne kadar düşük olursa sensöre o kadar çok ışık girer, değer ne kadar büyükse o kadar az ışık girer. Ayrıca net alan derinliğine de etki eder diyafram değerleri ama şu an için bu konuya değinmeyeceğim. Enstantane değerinde ise 1/4000 olduğunu düşünürsek elimizdeki makinenin maksimum değerini bu değer ışığın sensörde en az kalacağı değeri gösterir bize, 30’’ ise; ışığın sensörde 30 saniye kalacağını ifade eder.
Bulb modu ise uzun pozlamalarda kullanılan bir moddur. Genelde fotoğraf makinelerinde maksimum 30 saniye pozlama yapabiliyorken makineyi Bulb Modu’na aldığınızda isterseniz 1 saat bile pozlama yapabilirsiniz. Tabii bu da diyaframın bu kadar süre açık kalacağı ve sensörünüzün ısınacağı anlamına gelmektedir, bu kısma da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bulb Modu’ nda parmağınızı deklanşöre basılı tuttuğunuz kadar süre çekim yapılmaktadır, parmağınızı deklanşörden kaldırdığınız anda çekim sona ermektedir. Dolayısıyla bu modu kullanırken makinenizi sabit bir yere koymanız ya da tripod kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca lensinizin titreşim engelleme modu varsa onu OFF konumuna almanız gerekmektedir. Makinenizi bir yere sabitlediniz diyelim bu sefer de parmağınızı deklanşöre bastığınız ve çekim bittikten sonra kaldırdığınızda makineyi titretme şansınız var bu durumu ortadan kaldırmak için de kablolu ya da kablosuz uzaktan kumanda kullanabilirsiniz. Gündüz uzun pozlama yapmak istiyorsanız ise ortam ışığını azaltmak için ND Filtreler kullanabilirsiniz.
Bulb Modu’ nu uygularken her zaman fotoğrafın net olması tercih edilen bir şey değildir. Bazen fotoğraflardaki kişiler ya da nesneler ya da tamamen fotoğrafın kendisi bilinçli olarak flu olabilir. Bu kişisel olarak bir tercihtir. Şimdi de Türkiye’de Bulb Modu’nu bu tercih üzerine yoğunlaşarak kullanan sevdiğim fotoğrafçılardan Zehra Beşli’yi kendisinin doğum gününde sizlerle tanıştırmak istiyorum.
- Merhaba Zehra, öncelikle doğum günün kutlu olsun, nice mutlu yaşlara… Nasılsın?
- Teşekkür ederim 🙂 iyiyim…
- Seni tanımayan okuyucularımız için bize biraz kendini tanıtır mısın?
- Hımm, 81 İstanbul doğumluyum, özel bir şirkette stilistlik yapıyorum. Fotoğrafa kısa bir eğitim alarak başladım. Beş yıldır fotoğraf çekiyorum. Fotoğrafın dünyama kattığı güzellikleri seviyorum.
- Fotoğraf çekerken nelere dikkat ediyorsun?
- O gün ne çekeceğime, ruhumun ne çekmek istediğine bakıyorum. Sonra karşıma çıkıyorlar bir bir çünkü gözlerim onları arıyor, sonrasını makine hallediyor… Kullandığınız makinenin, ayarlarını, netleme hızını açısını bilmek gerek tabi. Kafandaki anı kaçırmamak için hızlı hareket etmek lazım. Hızlı derken 1/250 sn değil tabii ki 🙂 Kafanda yarattığın, istediğin fotoğrafın hızı.
- Bulb Modu’ nda seni çeken ne oldu?
- Bulb modu, anın öncesini sonrasını veriyormuş gibi hissettiriyor bana, ya da nasıl diyeyim anın hala devam ettiğini hissettiriyor. Nefes alıp veriyorlarmış gibi 🙂 çok duygusal oldu bu 🙂
- Bu modu kullanmanda etkili olan fotoğrafçılar var mı?
- Etkilendiğim bir isim yok ya da etkilendim ama kafamın derinliklerinde.
- Bulb Modu’ nu kullanmak isteyen fotoğraf severlere tavsiyelerin var mı?
- Neyi yansıtmak istiyor, ilk önce ona karar verilmeli, sonra ona uygun enstantane hızının seçilmesi gerekiyor ve bu çekimi yaparken makine kişinin elinde mi olacak , yoksa bir yere mi sabitleyecek. Flaş patlatacak mı, hangi aralıklarda kaç tane patlatacak. Onun dışında zaten yazında gayet güzel anlatmışsın.
- Bizlere zaman ayırdığın için teşekkür ederiz.
- Rica ederim 🙂 Keyifliydi.
Aşağıda Zehra Beşli’ ye ait fotoğraflardan kendisinin bizler için seçmiş olduklarını görmekteyiz…