Amerika’da Burslu Okumak İstiyorsun? Neden Olmasın?

2
6017
Amerika’da Burslu Okumak İstiyorsun? Neden Olmasın?

Yurt dışında, hele ki Amerika’da okumak, hangi öğrencinin hayali değildir ki? Ama pahalı, öyle değil mi? Dil de zor mu geliyor? Kendine güvenen şöyle gelsin.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Yüksek Lisans yaparken, aynı zamanda lise son öğrencilerine hem dil hem de SAT sınavlarıyla ilgili danışmanlıklar veriyordum. Zehir gibi öğrencilerim vardı. Aralarında tabi ki Türk öğrencilerin de olması, benim bu yazıyı yazmama teşvik etti.

Amerika’da Burslu Okuma

Amerika’da üniversite okumanın yıllık maliyeti, daha doğrusu sadece üniversite harcı, yaklaşık 25 bin ile 45 bin Amerikan Doları arasında değişmektedir. Üstelik giriş için dil sertifikası ve çeşitli prosedürleri de yerine getirmelisiniz. Peki, ne yapsak da, hem burslu okusak hem de iyi bir üniversite eğitimi almış olsak?

Amerika’da Burslu Okuma
Amerika’da Burslu Okuma

İki temel şart var. Ayrıca bu şartların yanında yapılması gerekli ve avantaj olacak aktiviteler de var. Bu tüm şartları, lise hayatı boyunca yerine getiren bir öğrenci, Amerika’da çok rahat okuyabilir!

Lise okurken bu konular zor gelebilir. Ancak 40 bin dolar yerine 10 bin dolar vererek üniversite okumak ve üzerine harçlık almak, üstelik Amerika’da yaşamak varsa, işin ucunda?

ABD’de Burslu Okumanın Şartları "TOEFL, SAT, IELTS"
ABD’de Burslu Okumanın Şartları “TOEFL, SAT, IELTS”

ABD’de Burslu Okumanın Şartları

İlk şart, dil sertifikası. Önce güzelce dili öğrenip, kısa kurslarla, sonra hemen bir TOEFL kursu bulmalısınız. Amerika’da IELTS sertifikası ile burs alan Türk öğrencileri de gördüm. Ancak ilk hedef TOEFL olmalı. Eğer çok aşırı zor gelirse, bir süre sonra, IELTS’e geçilebilir. Ancak her ikisi de ciddi gayret gerektiren sınavlar. Akademik İngilizcenizi test eden sınavlar bunlar. Türkiye’de mutlaka kurslarını bulacaksınız. IELTS’den 7 ya da 7,5 almanız şart. Maksimum puan zaten 9 (dokuz). Ancak iyi bir üniversite hedefliyorsanız, 6 puan yetmeyecektir. Tabi ki paranızla gidip okuyabileceğiniz bir üniversite arıyorsanız, 6 puan ile de girebilirsiniz. Ancak burs için, en iyisi olmalısınız. Bu sebeple danışmanlığını yapıp, her Cumartesi de deneme sınavı verdiğim Amerika’daki Türk öğrencilerine 7,5 (yedi buçuk) almalarını hedefliyordum.

İkinci şart, biraz daha zor. Amerikalıların da girdiği bir sınav. Yalnız, sınavda, kimseyle değil, kendinizle yarışıyorsunuz. Belki duymuşsunuzdur, meşhur SAT (Scholastic Assessment Test). Bu sınav, College Board isminde bir şirket tarafından yapılır ve Amerika’da üniversitede iyi yerleri isteyen ya da akademik kariyerine devam etmek isteyen Amerikalıların standart olarak katıldığı bir sınavdır. Ancak son yıllarda Amerikalı olmayan ancak Amerika’da okumak isteyen dünya ülkeleri için de oldukça önem arz eden bir sınav haline geldi. Yılda birkaç kez katılabildiğiniz bu sınav, tabi ki çok da ucuz değil. Türkiye’de çok popüler olmasa da SAT Hazırlık adı altında kurslar bulunuyor. Mesela, ‘English Time’ bunlardan biri.

SAT sınavındaki Matematik bölümünü, Türkiye’de matematiği iyi olan öğrenciler ‘çocuk oyuncağı’ diyerek yapıyor, hallediyor. Tabi ki bahsettiğim gibi, matematiğinizin iyi olması gerek. İkinci bölümde ise İngilizce gerekiyor. Ve, inanın, Amerikalılar da aynı sınava giriyor. Şöyle düşünün, Türkçe olan LYS sınavındaki Türkçe bölümündeki soruları Amerikalıların çözmeye çalıştığını? Ve, şu bir gerçek ki, SAT’nin İngilizce bölümü, çok daha zor. Hayatınızda hiç görmediğiniz terimlerle ya da anlatım tarzları ile karşılaşmanız mümkün. 3 saat 45 dakika içinde çoktan seçmeli sınavınızı bitirip, çıkmalısınız.

Yurdışında eğitim almak, hem de burslu eğitim bir hayal değil.
Yurdışında eğitim almak, hem de burslu eğitim bir hayal değil.

TOEFL ve SAT Dil Puanları

Hem TOEFL hem SAT mi gerekiyor?
Bazı üniversiteler, SAT varsa TOEFL’a gerek yok, diyebiliyor. Ancak zaten SAT’deki İngilizceyi çözerek çok iyi puanlar alabiliyorsanız, TOEFL’a hazırlanıp iyi puanlar almak, zor olmayacaktır sizler için. Şunu da belirtmek gerekir, bu saydığım sınavların hepsi farklı sınav sistemleri. Yani, TOEFL’dan yüksek yapan biri IELTS’den ‘full’ çekecek diye bir durum söz konusu değil. Hem dil bilmek hem de sınav sistemine alışmak gerekiyor, bu tür sınavlarda başarılı olmak için. Yoksa, nasılsa İngilizce biliyorum diyerek girdiğiniz sınavda, ‘bu da ne demek?’ diyebilirsiniz.

Bu iki belge de çok önemli, dediğim gibi. Sonrasında ise, ekstra aktiviteler geliyor listeye…

Lise boyunca her yaz bir yerlerde ücretsiz de olsa staj yapın. Her bir şirketten referans kağıtları alın…

Okuldaki öğretmenlerinizle aranızı her zaman iyi tutun. Hep iyi bir öğrenci olun. Çalışkan olduğunuzda, öğretmenlerden referans mektupları alın…

Spor aktivitelere katılın… En az bir spor dalında iyi olmaya çalışın.. Güreş olabilir, masa tenisi olabilir, futbol olabilir, basketbol ya da koşu olabilir… Okulunuzda spor ya da beden eğitimi öğretmeni varsa, ondan referans kağıdı alın… Eğer okulunuzda klüp ve ‘koçunuz’ varsa, ondan da imzalı bir kağıt alın…

Olimpiyatlara katılmaya çalışın.. Bilgisayar delisiyseniz, olimpiyat başarılarınız önem arz eder…

Dersleriniz de önemli… Dil dersleriniz ya da matematik dersleriniz, iyi üniversiteye girmeye engel olabilir.. Dikkat etmek gerek…

Amerika’ya Burslu Öğrenci Başvurusu
Amerika’ya Burslu Öğrenci Başvurusu

Amerika’ya Burslu Öğrenci Başvurusu

Alabiliyorsanız, okul müdürünüzden dahi referans kağıtları alın..

Türkiye’da okuyorum, İngilizce bilmez ki hiç biri? Bu da kolay. Hepsi Türkçe yazsın. Islak imza atsınlar. Bazıları mühür de vurur. Sonra hepsini toplayıp, yeminli bir tercümana götür. Hepsini İngilizce ve Türkçe haliyle sakla… Amerika’da, inanamayacağın kadar ihtiyacın olacak o belgelere…

Bunların haricinde, okulda klüpler varsa, mesela ‘beslenme klübü’, ‘satranç klübü’, ‘öğrenci klüpleri’, ‘okul başkanlığı’, ‘yeşil dünya klübü’ gibi, mutlaka başkan olmasan dahi katılımcı olmalısın… Daha sonra yine onlarla ilgili okuldan imzalı kağıtlar almayı unutma..

‘Ama daha önce öyle bir kağıt vermedik diyorlar’… Bu sorunla hep karşılaşıyoruz.. Sıkıntı yok.. İnternetten örnekler bularak bir kağıt hazırla… Gidip okuttuğunda, gerçekten katıldıysan, sorun etmeyip imzalayacaklarını düşünüyorum… Daha önce birçok staj yaptığım yerde bu şekilde yapmak zorunda kalmıştım… ‘sen yaz getir, imzalarız’ mantığı var maalesef, Türkiye’de…

Gönüllü uygulamalara da katılabilirsiniz.. Sadece kısa süreli dahi olsa, sorun yok, katılıyor ve gönüllü şekilde koşturabileceğinizi Amerikalılara göstermiş ve ‘herşeyi para için yapmıyorum, insanlık için çalışıyoruz’ şeklinde mesaj vermiş olursunuz.. Çünkü bu gerçekten Amerika’da çok önemli.. Evet, Amerika’daki liseler, düzenli olarak bu tarz faaliyetlere öğrenciler gönderir.. Bazen itfaiyeye, bazen hastanelere, kiliselere, yetimhanelere, huzur evlerine… Öğrenciler gönüllü şekilde halkına hizmet eder. Sonrasında okulları da hepsine sertifika verir. Bu sertifikaları, üniversiteye girişte kullanırlar…

ABD’de Burslu Okumayı Özetlersek

Amerika’da üniversiteye yerleştirme diye bir muhabbet yok. TOEFL ve SAT’den puanlarınızı alırsınız, sonra yukarıda saydığım tüm belgeleri toplarsınız, yanına biraz da sertifika almaya çalışın. Hepsini güzel bir dosya yapıp, üniversitenin kapısını çalarsınız. Türkiye’den başvuruları da kabul ediyor, üniversiteler. Zaten yukarıda saydığım tüm maddeleri adım adım gerçekleştirin, sonrasında hem SAT hem TOEFL belgeniz varken ve o kadar belgeler de edinmişken, ciddi burslar alacaksınızdır, üniversitelerden.

Tabi ki üniversitelerin burs kabul tarihleri de önemli. Bu sebeple, çok önceden başvuruları halletmemiş olmanız gerekiyor. Okul kaydınız ve burs kabulleriniz geldikten sonra, I-20 yani öğrenci kağıdınız posta ile evinize gelir ve siz de Amerikan vizesine (F1 tipi) başvurursunuz. Büyük üniversitelerin kampüslerinde yurtlar da bulunuyor. İyi burs alırsanız, onlar da karşılanır.

Evet, genel hatları ile hem dünyanın sayılı üniversitelerinde hem de burslu okumanın genel olarak yolu bu şekilde. SAT ve TOEFL sınavlarından tavan yapıp %100 burs alan yetenekleri dahi tanıdık.

Şu doğru ki, SAT dediğimiz sınav, hiç de kolay değil. Amerika’da eğitim alanların dahi aylarca kurslara gittiği, okullarda SAT dersleri aldığı bir sistem bu. Ancak Türkiye’de de LYS tarzı sınavlarda ‘FULL’ yapan, tam puan alan, derecelik öğrenciler var. Bu öğrenciler, SAT çalışsa, Amerika’da üniversite kazanma konusunda sıkıntı yaşayacaklarını sanmıyorum (diğer kolay şartları da yerine getirdikten sonra)…

Zaman zaman Amerika ve Avrupa’da eğitim ile ilgili karalamalar yapacağım…

İrtibatta kalmak üzere…

PAYLAŞ
Önceki İçerikTecrübe
Sonraki İçerikGeceye Düşen Yıldız
Said Murat
Türkiye doğumlu. Bebek yaştayken ailecek Rusya’ya gitti. Sonrasında kısa bir süreliğine Türkiye’ye döndü. Üniversite tahsili için Polonya’nın Başkenti Varşova’ya gitme kararı aldı. Varşova’da yaşarken Avrupa’nın çok büyük bir kısmını karayolu ile keşfetti. Daha sonra, Yüksek Lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve 2 seneye yakın bir süre New York’da bulundu. Sonrasında ise Brezilya macerası başladı. Hem çalıştığı hem de Portekizce öğrendiği Brezilya’da 1 yıl kaldıktan sonra, Varşova’ya geri döndü. İngilizce, Lehçe, Portekizce ve belli bir seviye Rusça bilen Murat, mesleğinin (Bilgisayar Mühendisi) yanı sıra, birçok teknoloji ve gezi siteleri, internet gazetesi, ve teknoloji dergilerinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Aynı zamanda Polonyadan.Com’un Kurucu Yöneticisi’dir.

2 YORUMLAR

  1. Merhabalar,
    Ben Azra Eldem.İstanbul’da lise eğitim hayatımın başlangıç noktasındayım.Amerika’da lise eğitimime devam etme konusun da çok istekli olup sizden bu konuda yardım almak istiyorum.İnternet sayfanızı inceledim ancak aklımdaki sorulara tam olarak cevap bulamadım.Yardımcı olursanız,özellikle burs hakkında bilgilendirirseniz, çok memnun olurum.Teşekkürler.