Aliya İzzetbegoviç’in Hayatı Ve Bosna Savaşını Anlatan “Aliya” 22 Aralık’ta Profilo’da ”

0
210
Aliya İzzetbegoviç’in Hayatı Ve Bosna Savaşını Anlatan “Aliya” 22 Aralık’ta Profilo’da ”
Aliya İzzetbegoviç’in Hayatı Ve Bosna Savaşını Anlatan “Aliya” 22 Aralık’ta Profilo’da ”

HAYAT KISA SÖZÜNE HİÇ İTİBAR ETMEDİM ÇÜNKÜ YETERİNCE UZUN YAŞADIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM. BEN AVRUPA YA GİDERKEN KAFAM ÖNÜMDE EĞİK GİTMİYORUM. ÇÜNKÜ ÇOCUK, KADIN VE İHTİYAR ÖLDÜRMEDİK. ÇÜNKÜ HİÇBİR KUTSALLARA SALDIRMADIK. OYSA ONLAR BUNLARIN TAMAMINI YAPTILAR. OYSA ONLAR BUNLARI YAPTILAR HEM DE BATILILARIN GÖZÜ ÖNÜNDE; BATI MEDENİYETİ ADINA

ALİYA İZZETBEGOVİÇ

YAZAN : Elçin Gürler

YÖNETEN : Hidayet Erdinç

IŞIK TASARIM: Mustafa Türkoğlu

DEKOR VE KOSTÜM TASARIM: Sibel Tomaç

KOREOGRAFİ: Murat Turhan

YAPIM : NOVA OYUN YAPIM

Nova Oyun Yapım, bu tiyatro sezonuna Elçin Gürler’in yazıp Devlet Tiyatrolarının deneyimli ismi Hidayet Erdinç’in yönetmenliğini yaptığı “Aliya” oyunu ile sahne açtı. Aliya’nın hayat mücadelesini ve felsefesini anlatan oyun bu alandaki ilk edebi tiyatro metni olma özelliğini taşıyor. Oyunun koreograflığını Murat Turhan, dekor ve kostüm tasarımını Sibel Tomaç, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu gibi alanında deneyimli isimler gerçekleştiriyor.

Aliya oyununda Çetin Kaya, Tuna Gürcoşkun, Ali Oğuz Şenol, Özge Sivrikaya, Özgür Aygün, Emre Avşar, Emre Özmen, Burak Çevik, Romina Buldanlıoğlu, Muhammet Bozoklu gibi kalabalık ve dinamik bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

Aliya oyunu, kanlı Bosna Savaşı’na ve Müslüman katliamına tanıklık eden ilk tiyatro oyunu olma özelliğini taşırken; Aliya’nın İslami ve entelektüel kimliğini de gözler önüne seriyor. 1935’ten 2003’e geniş bir zaman ölçeğinde geçen oyun bir yakın tarih okuması olarak da nitelendirebilir. Derin bir emeğin, titiz bir dramaturjik çalışmanın ve sahnelemenin kullanıldığı Aliya oyunu; tüm insanları sevmeye çalışan bu unutulmaz lidere yakışır bir şekilde evrensele giden bir çizgide sahnelendi.

Oyunun 24 Kasım’da gerçekleşen gala gösterimine Bosna-Hersek Baş Konsolosu Began Muhic’te katılarak oyun hakkındaki güzel düşüncelerini dile getirerek, oyunun Saraybosna’da oynaması yolunda adımlar atacaklarını söyledi.

Hala dünyanın bir yerinde insanlar haksız yere ölüyor, öldürülüyor. Hala insanlar inançları yüzünden yargılanıyor. Hala dünyada sevginin yerini tutan herhangi bir nesne yok. Ve hala Aliya’nın sevenleri onu ve Bosna’yı unutmadı. Çünkü bazı insanlar sadece bedenleriyle ölür. Ölüm onlar için bedenin gerçek aşka kavuşmasından başka bir şey değildir. Bosna’nın unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’in aramızdan ayrılmasına rağmen; onun fikirlerine ortak olma şerefine erişenler için O hala yaşıyor.

 

PAYLAŞ
Önceki İçerikErturgut Sanat’la Hayatına Renk Kat
Sonraki İçerikSARI ÇİZGİNİN ÖTESİNDE/ Katre
Önder Aydın
Önder Aydın, Sanat Duvarı kurucusu ve proje yöneticisidir. Lisans eğitimine İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde devam ederken ara vererek Nazım Hikmet Akademisi Sinema bölümünde 2 yıl eğitim aldı. Ardından lisans eğitimini bitirerek İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitime başladı. Eğitimci olarak başladığı iş yaşamını Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak kurucusu olduğu "SEO Gezegeni" dijital ajansında sürdürmektedir. Sanatın edebiyat ve sinema dallarıyla ilgilidir. Akademik çalışmalar yapar, sanat ile bilimi hayatının her alanınına uygular. İstanbul'un kaotik ortamını terk ederek İzmir'e yerleşmiştir.