Ahşap, doğal bir ürün olup sanatın inceliğini yansıtan güzel bir malzemedir.
Ahşap yakma, yani piragravür, havya ile resimleme sanatıdır. Ahşap yakma makinesiyle yapılan desen ve resimler, göze doğal olan görünümüyle göze en güzel şekilde hitap etmektedir. Tüm çizgiler, özenle tahtanın üzerine işlenerek ortaya güzel bir sanat eseri çıkarmaktadır. Çizgiler, sanat aşkının birer ifadesidir.
Çok sabır ister. Ateşle oynamak, meydana çıkan sanat eseriyle yeni bir şeyler söylemek, yaratıcılığın bir göstergesidir. Yaratmak dediysek yanlış anlaşılmasın. Eski Türkçe, yaramak yani uymak fiilinden türemiştir. Sanatçı, ustaca ellerini kullanarak en ince ayrıntısına tahtaya işler. Ya bir hat yazısı, ya manzara resmi, ya da portre olarak tahtaya yansır. Isıyı ayarlayarak, en uygun sıcaklığı kullanarak tahtaya ince bir sanat eseri ortaya koyar.
Ahşap yakma sanatı geleneksel bir sanat ülkemizde yaşatılmaya çalışılan bir sanattır. Erkekler ve ya kadınların ortak olarak icra edebildiği bir sanattır. Kurslar sayesinde bu sanatı icra eden sayısı artmaktadır.
Ahşap yakma gibi geleneksel el sanatları, ruhun ince tarafını yansıtmaktadır. Dikkat ve sabır isteyen sanatlardandır. Işık ve gölge bu sanatta, en önemli unsurdur. Karakalem çalışması gibi kontür çekerek, gölgelendirmelerle insanın ruhunun yansıması hissedilir. Ateşin tahtaya değdiği an, sanatın çizgilerle birleşen yanını açıkça gösterir.
Sanat, en güzel uğraşılardan biridir. Ahşap yakma da insanın ince ruhuna hitap eden en değerli sanat dallarından.