1-Troll hesap ne demektir?
İnternette sahte hesaplar anlamına gelen Troll, kelime anlamı olarak balıkçılıkta kullanılan bir çeşit avlanma tekniğidir. Teknelerden denize indirilen geniş ağlar sayesinde denizin tabanı adeta süpürülerek toplanır. Bu ağa balıklarla beraber çamur ve her türlü atık maddeler de gelebilir. Ancak yapılan işin mantığı balıkçılıkta olduğu gibidir.
2-Trol hesaplar hangi platformlarda olur?
Troll hesaplar internette bir kullanıcı adıyla açılabilecek bütün sosyal ağlarda yer alır. Facebook, twitter, instagram, youtube ve diğer sosyal ağlar içinde yer alır. Her zaman bir kullanıcı olarak değil de bir blog bazen bir web sayfası veya bir organizasyon olarak dahi karşımıza çıkabilirler. Troll kavramını sanal ortamda aramak hata olur çünkü bazen bir dergi dahi troll olabilir.
3-Troll hesapları neyi amaçlar?
Bu hesaplardaki öncelikli hedef kriz ve kaos ortamı yaratabilmektir. Diğer hedef algı yaratma üzerinedir. Belirli periyotlarla aynı kavram üzerine gönderilen içeriklerin zamanla bu etkiyi yaratacağı yönünde görüşler vardır.
5-Trollemek nedir ve nasıl yapılır?
Asılsız olarak bir haber veya iddia içeren paylaşım veya içerik üretmektir. İçerik, kolaylıkla ispat edilemeyeceği kavramlara yöneliktir. “Başbakan gizliden hastaneye kaldırıldı” demek buna basit bir örnektir. Sonra içerik, yaratılmak istenen algıya göre şekillendirilir. Bu içeriği besleyecek fotoğraf, video gibi materyallerle daha yüksek etki yaratılır. Bu durumdan fetiş bir zevk alan kullanıcılar bu içeriği paylaşarak çoğalmasını sağlar ve arzu edilen etki yaratılmış olur.
6-Bir hesabın troll olduğu nasıl anlaşılır?
İsminden anlamak mümkün değildir. Bir hesaptan çıkan bir paylaşım oldukça yüksek oranda etiketleme almışsa muhtemeldir. Hesabın kaynağına gidip daha önceki paylaşımları görülebiliyorsa ve diğer paylaşımları da benzer amaca hizmet ediyorsa hesap troll dür. Ancak bazen aynı troll hesabından tamamen ters fikirleri barındıran ifadeler veya kavramlar yer alabilir. Bu durumda hesap kesinlikle troll dür. Bununla beraber bir tek paylaşım için bile troll hesap açılabilir. Hesabın kaynağına ulaşıp önceki paylaşımları görememeniz durumunda bu hesabın yine bir troll hesap olduğunu anlamanız gerekir.
7-Bir haber veya içeriğin troll olduğu nasıl anlaşılır?
Çok ciddi iddialarda bulunan paylaşımlar bir anda haber ajanslarının gündemini oluştururlar. Böyle bir paylaşımın içeriği haber sitelerinde geçmiyorsa haber troll dür. Bu nedenle öncelikle haber sitelerinden aynı içeriğin görülmesi belirleyici olmalıdır.
8-Troll hesaplar tamamen algı yaratmakla sınırlıdır denebilir mi?
Hayır. Bazen istihbarat örgütleri de troll hesap açarlar. Bu hesaplarla gelen tepkiler arasından kolaylıkla ayıklama yaparak kendilerine göre sınıflandırma yapabilirler. Terör örgütlerini sempatik göstererek bahse konu terör örgütünün sempatizanlarını belirlemeye yönelik olarak da açılmış hesaplar olabilir. Bunun tam tersi de mümkündür. Bir örgütü aşağılayarak destekçilerini yine belirleyebilirsiniz. Unutulmaması gereken bu istihbarat örgütü kendi ulusal teşkilatınız olmayabilir.
9- Troll hesaplar küresel midir yoksa daha çok ülke içi hesaplar mıdır?
Troll hesaplar her ülke için farklılık gösterir. Küresel troll hesaplar yaygın olan dillerde ve bütün dünyayı etkileyebilecek haberlerde olur. Ancak özellikle dikkat edilmesi gereken kavram bazen bölgesel hatta il bazında olan hesaplar bile troll hesap olabilir. Belirli bir bölgeyi veya ili dahi trollemek isteyenler olabilir. Bu tür bir troll hesabı hedef bölgesi için başlangıçta doğru haberlerle güven kazanmaya çalışır. Bu durumu aylarca devam ettirerek bir tek troll haber için aylarca uğraşı verebilir. Veya yıllarca emek vererek belirli bir hedef kitleye ulaşan bir kullanıcının hesabı bir anda hack edilmek suretiyle troll haber için kullanılır. Olan hesabını kaptıran kullanıcıya olur.
10- Kazanç sadece kriz midir?
Hayır. Paylaşımları yüksek sayıda kullanıcıya ulaşıyorsa bunun ekonomik anlamda getirisi de vardır. 99 bin paylaşım sayısal olarak yüksek görünse de son derece yetersizdir. Her 100 bin paylaşım 10 bin TL eder. Ama bu parayı ödeyecek firmalar en az 500 bin etiketleme ister. Bu durumda 500 bin etiket için ödenecek tutar 50 bin TL dir. Bu ödeme reklam için yapılmıştır. Bu durumda ise troll hesapların yalan haberlerin haricinde tüketiciyi etkilemek için de kullanılabileceği anlamına gelir.
11- Troll hesaplar söylendiği kadar etki yaratırlar mı?
Amerika’nın son seçimlerinde vatandaşı etkilemeye yönelik troll hesapların paylaşımları yüzünden ortalık karıştı. Seçimlerin çok düşük bir farkla kazanıldığı varsayılırsa bu hesapların zararlarının ne kadar büyük olabileceği fark edilebilir.
12-Troll hesaplara bir çözüm veya engelleme getirmek mümkün olabilir mi?
Bunun için facebook adeta bir güvenlik ağı oluşturmaya yönelik çalışmalarına hız verdi. Yakın zamanda paylaşımlarda bayrak etiketi eklenerek paylaşımın teyit edilmediğini belirtecek ve bu tür paylaşımların kullanıcılara ulaşması kısıtlanacak. Bu tür çalışmayı bir çeşit denetleme olarak ortaya sunacaklar. Bu uygulama gerçekleşirse diğer platformlarda da benzer uygulama geliştirilecektir. Ancak kesin çözüm bir karalama paylaşımı ne kadar hoşunuza gidiyor olsa da içeriğin paylaşılmaması ve bu içeriğin daha fazla kullanıcıya erişmemesi sağlanmalıdır. Kullanıcılar kendilerini haber muhabiri olarak görmezlerse sorun kendiliğinden çözülecektir.