12. Gece Tiyatro Oyunu

0
567
12. Gece Tiyatro Oyunu
12. Gece Tiyatro Oyunu

Herkese merhabalar,

Tiyatro bileti alacağım zaman genellikle şehir veya devlet tiyatrolarını tercih ediyorum. Fakat bu sene hiç devlet tiyatrosuna gitmedim. En kısa zamanda gitmek istiyorum fakat şu aralar şehir tiyatrolarını tercih ediyorum. Her ay yeni oyunlar geliyor, özellikle müzikal. Yani en sevdiğim tür. Her birini ayrı ayrı incelemenizi öneririm. Mutlaka sevebileceğiniz bir oyun çıkacaktır.

Yazım en son gittiğim 12. Gece adlı oyun ile ilgili.

12. Gece

12. Gece, Shakespeare‘nin güzel bir komedi oyunu. İkiz kardeşler Viola ve Sebastian bir gemi kazasında geçirdikten sonra birbirlerinin öldüğünü sanırlar. Viola, kardeşinin kılığına girerek işe girer. Patronu onu sevdiği kadına -Olivia- giderek kur yapmakla görevlendirir fakat Viola patronuna, Olivia ise Viola’ya -erkek sandığı- aşık olacak ve işler iyice karışacaktır.

12. Gece bütün kalıpları yıkan, her türlü teknolojinin, değişikliğin kullanıldığı bir tiyatro oyunu. Farklı farklı şeyler denenmiş. Kamera çekimi, sahneler arası geçişi sağlayan aynalar, değişik bir hava kazandıran müzikler, yan kulisin olmamasından dolayı oyuncuların giriş – çıkışların izlenilmesi, çekilen vidyolar, canlı orkestra, ışık kullanımlarının büyüsü, büyük büyük dekorlar…Çok değişikti gerçekten. Hatta bazen oyundan koparak dekoru, kullanılan teknikleri izlemeye, nasıl yapıldıklarını düşünmeye başladım.

12. Gece
12. Gece

Oyunun sonunda kafamda bazı sorular belirmeye başladı. Herkes benim gibi sevmiş midir acaba? Metni bildiğim için anladım fakat izleyenlerin kaçırdığı yerler olmuş mudur? Bence olmuş olabilir Çünkü kalıpların dışına çıkan bir oyun. O kadar farklı bir tarzda ki oyunun konusunu kaçırabilmeniz muhtemel. Durum böyle olunca bana göre herkesin sevebileceği tarzda bir oyun değil bence. Ne şekilde beklenti ile gittiğinize bağlı biraz sevip sevemeyeceğiniz. Normal, sakin, bilinen kurguya sahip, sade ve klasik bir oyuna gitmek istiyorsanız listenizin sonlarında yer almalı 12. Gece çünkü bahsettiğim gibi farklı bir tiyatro oyunu.

Sonuç olarak; sevedebilirsiniz sevmeyedebilirsiniz. Ama sevmemeniz nedeni kalıpların dışına çıktığı için olacaktır yoksa oyunculuklardan tutunda müzik, dekora kadar her şey çok güzeldi ve belli ki büyük emek harcanmıştı.

Oyunumuzun bilgilerine gelince;

  • Yazan: WILLIAM SHAKESPEARE
  • Çeviren: ZEYNEP AVCI
  • Yöneten: SERDAR BİLİŞ
  • Sahne Tasarımı: GAMZE KUŞ
  • Kostüm Tasarımı: GAMZE KUŞ
  • Işık Tasarımı: CEM YILMAZER
  • Müzik: ÇIĞDEM ERKEN
  • Koreografi: CANDAŞ BAŞ
  • Efekt: GÖKÇE SELİM
  • Yönetmen Yardımcısı: BERK SAMUR, DOĞAN ŞİRİN, DOLUNAY PİRCİOĞLU
  • Süre: 110 DAKİKA/TEK PERDE

Oyuncular: Bennu Yıldırımlar, Berk Samur, Doğan Şirin, Erkan Sever, Ersin Umulu, Eylül Soğukçay, İsmet Şahin, Kubilay Penbeklioğlu, Levent Öktem, Mana Alkoy, Özge Özder, Pınar Aygün, Seda Fettahoğlu, Senan Kara, Tolga Yeter

İyi Seyirler.

PAYLAŞ
Önceki İçerikSustum
Sonraki İçerikHakkı Mı Görmek İstiyorsun?
Ceren Baran Demir
Ceren Baran, 02 Ağustos 1989 doğumludur. Küçüklüğünden beri tiyatroya olan sevgisi sonucunda Haliç Üniversitesi Konservatuvar Tiyatro bölümünü kazandı. Mezuniyetinden hemen sonra akademik ingilizce-TOEFL eğitimi için NYC'a gitti. Amacı Amerika'da tiyatro alanında yüksek lisans olmasına rağmen yemeğe olan ilgisi onu başka bir yola soktu ve İstanbul'a dönerek USLA AKADEMİ'de Prof. Ekmek ve Pastacılık eğitimi aldı. Mrs. Cupcake Dessert Boutique'de stajını yaparken drama,tiyatro,el sanatları ve dans alanında eğitimler alıp,atölyelere katıldı. Şuan bir kurumda Drama Eğitmenliğinin yanında butik pastacılık yapmaktadır.